ΑΘΗΝΑ
12:34
|
05.11.2024
Η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε την Κυριακή τη Γαλλία ότι αναπτύσσει στρατεύματα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής ως προετοιμασία για πιθανή στρατιωτική επέμβαση.
Χιλιάδες Νιγηριανοί συγκεντρώνονται μπροστά από το αρχηγείο του γαλλικού στρατού, για να υποστηρίξουν τους πραξικοπηματίες και να απαιτήσουν από τον γαλλικό στρατό να φύγει, στο Niamey, Νίγηρας, 2 Σεπτεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε την Κυριακή τη Γαλλία ότι αναπτύσσει στρατεύματα σε αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής ως μέρος της προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική επέμβαση μαζί με το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS στον Νίγηρα, μεταδίδει το Reuters.

Σε ένα ανακοινωθέν που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση τη νύχτα, η χούντα επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφός της – μια σημαντική πηγή έντασης μεταξύ των κάποτε συμμάχων από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

Η δήλωση απηύθυνε έκκληση στην «εθνική και διεθνή κοινή γνώμη να δει τις συνέπειες αυτής της επιθετικής, κρυφής και περιφρονητικής στάσης που υιοθέτησε η Γαλλία».

Οι σχέσεις μεταξύ του Νίγηρα και της πρώην αποικίστριας Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί από τότε που το Παρίσι κήρυξε τη χούντα παράνομη. Εν μέσω ενός κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, οι ηγέτες του πραξικοπήματος ακολούθησαν επίσης τη στρατηγική των χουντικών στο γειτονικό Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο επιδιώκοντας να τερματίσουν τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γαλλία στον αγώνα σε όλη την περιοχή κατά των ισλαμιστικών εξεγέρσεων.

Ερωτηθείς για τα τελευταία σχόλια της χούντας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε «δεν αναγνωρίζουμε καμία νομιμότητα στις δηλώσεις των πραξικοπηματιών».

Σχετικά με τους περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στον Νίγηρα, ο Μακρόν είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την ανάπτυξή τους θα ληφθεί μόνο σε συντονισμό με το Μπαζούμ.

«Εάν ποτέ ανακαταταχθούν… θα το έκανα μόνο κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπαζούμ», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στην Ινδία.

Δεν αναφέρθηκε άμεσα στον ισχυρισμό ότι η Γαλλία αναπτύσσει στρατεύματα αλλού στη Δυτική Αφρική ως μέρος μιας περιφερειακής πρότασης για χρήση βίας ως έσχατη λύση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Το κύριο περιφερειακό μπλοκ ECOWAS έχει επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη δύναμη αναμονής για πιθανή στρατιωτική επέμβαση, αν και οι συνομιλίες συνεχίζονται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος ασκεί την περιστρεφόμενη προεδρία της ECOWAS, έχει προτείνει ότι μια εννιάμηνη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις περιφερειακές δυνάμεις. Η χούντα του Νίγηρα είχε προηγουμένως προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Νέα συνάντηση Πούτιν στο Κρεμλίνο με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα