ΑΘΗΝΑ
04:57
|
21.09.2024

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του αντιικού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη στην επιβίωση των ασθενών της νόσου Covid-19 είναι “μικρή έως μηδαμινή”. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του αντιικού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη στην επιβίωση των ασθενών της νόσου Covid-19 είναι “μικρή έως μηδαμινή”. Ο ΠΟΥ αξιολόγησε τέσσερα πιθανά φάρμακα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, τη ρεμντεσιβίρη, την υδροξυχλωροκίνη, τη λοπιναβίρη και την ιντερφερόνη.

Η ρεμντεσιβίρη ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που χορηγήθηκαν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όταν νοσηλευόταν με κορονοϊό. Είναι από τα πρώτα που χορηγήθηκαν γενικά σε ασθενείς της νόσου.

Η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία της ρεμντεσιβίρης “Gilead” απέρριψε τη μελέτη του ΠΟΥ. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έρευνας “ ασυνεπή με πιο αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν το κλινικό όφελος της ρεμντεσιβίρης”.

Η μελέτη Solidarity του ΠΟΥ συνέκρινε τη ρεμντεσιβίρη με τα άλλα τρία προαναφερθέντα φάρμακα σε 11.266 ασθενείς, που νοσηλεύονταν σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών. Συμπέρανε ότι καμία θεραπεία “δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα, ούτε και τις διασωληνώσεις”, δηλαδή την πορεία της υγείας του ασθενούς.

“Οι θεραπείες με ρεμντεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα”, αναφέρουν οι επικεφαλής της μελέτης. Η κλινική μελέτη Solidarity βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα