ΑΘΗΝΑ
08:38
|
21.09.2024
Οι ανακριτές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο επιτιθέμενος, ενήργησε μόνος του ή είχε συνεργούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, αφότου ένας ύποπτος ισλαμιστής αποκεφάλισε έναν καθηγητή ιστορίας στο δρόμο του προαστίου Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ του Παρισιού, χθες την Παρασκευή.

Οι ανακριτές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο επιτιθέμενος, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ενήργησε μόνος του ή είχε συνεργούς. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν 18χρονος Τσετσενικής καταγωγής.

Οι μάρτυρες άκουσαν τον επιτιθέμενο να φωνάζει “Allahu Akbar” ή “Ο Θεός είναι ο Μεγαλύτερος”, ανέφερε πηγή της αστυνομίας. Το θύμα του, καθηγητής ιστορίας σε κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, είχε δείξει νωρίτερα αυτό το μήνα στους μαθητές του κινούμενα σχέδια του Προφήτη Μωάμεθ σε διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το περιστατικό κλασική περίπτωση ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Τέσσερις συγγενείς του επιτιθέμενου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας. Πέντε ακόμη άτομα κρατήθηκαν όλη τη νύχτα, μεταξύ των οποίων δύο γονείς μαθητών στο κολέγιο όπου εργαζόταν ο δάσκαλος.

Ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας καταδίκασαν τη δολοφονία, την οποία πολλοί δημόσιοι χαρακτήρισαν ως επίθεση στην ίδια την ουσία της γαλλικής πολιτείας και στις αξίες της εκκοσμίκευσης, της ελευθερίας λατρείας και της ελευθερίας έκφρασης.

Ο Ταρέκ Ομπρού, ο ιμάμης ενός τζαμιού του Μπορντό, αρνήθηκε ότι η δολοφονία σηματοδότησε σύγκρουση πολιτισμών. “Δεν είναι ένας πολιτισμός που σκοτώνει ένα αθώο άτομο, είναι η βαρβαρότητα”, δήλωσε ο Ομπρού στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι η θανάσιμη επίθεση από ισλαμιστές μαχητές ή τους συμπατριώτες τους ήταν καταστροφική για τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας.

Πηγές: France 24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα