ΑΘΗΝΑ
12:03
|
22.11.2024
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε επίσης τη συμπερίληψη του νησιού στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Κούβας Miguel Diaz-Canel και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva εξετάζουν μια τιμητική φρουρά στο Παλάτι της Επανάστασης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής G77+China στην Αβάνα της Κούβας, 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε «παράνομο» το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί και κατήγγειλε τη συμπερίληψη του νησιού στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας, μεταδίδει το Reuters.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε το νησιωτικό έθνος στη λίστα των ΗΠΑ με τα κράτη που χορηγούν την τρομοκρατία, και παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανατρέψει άλλα μέτρα της εποχής Τραμπ, μέχρι στιγμής δεν έχει αφαιρέσει την Κούβα από τη λίστα.

«Η Κούβα υπήρξε υπέρμαχος της δικαιότερης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Και μέχρι σήμερα είναι θύμα ενός παράνομου οικονομικού εμπάργκο», είπε ο Λούλα σε ομιλία που άνοιξε τη Σύνοδο Κορυφής των αναπτυσσόμενων χωρών της G77 στην πρωτεύουσα, Αβάνα. «Η Βραζιλία είναι ενάντια σε οποιοδήποτε μονομερές μέτρο καταναγκασμού. Απορρίπτουμε τη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες πριν ο Λούλα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Νωρίτερα, η Κούβα εξέφρασε ανησυχίες για την ετικέτα και το οικονομικό εμπάργκο της Ουάσιγκτον κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου κατά του νησιού που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας. Η 27-μέλη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της χώρας, έχει επίσης επανειλημμένα απορρίψει το εμπορικό εμπάργκο. Η Κούβα και οι επικριτές των οικονομικών κυρώσεων λένε ότι το εμπάργκο εμποδίζει και παρεμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλες κρίσιμες προμήθειες ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Λούλα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ περιλαμβάνει εξαιρέσεις και άδειες για εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών αγαθών στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική της θέση καταδίκης του εμπάργκο στην Κούβα, μια από τις προτάσεις που συνήθως ψηφίζεται κάθε χρόνο στα Ηνωμένα Έθνη και περνά με συντριπτική πλειοψηφία. Το 2019, κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του δεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, η Βραζιλία καταψήφισε την πρόταση μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο Λούλα χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να ζητήσει για άλλη μια φορά την επένδυση που υποσχέθηκαν οι ανεπτυγμένες χώρες για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά η οποία δεν έχει εκπληρωθεί. Ο πρόεδρος είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν το ίδιο «ιστορικό χρέος» με τις πλούσιες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών παραμένει σε ισχύ. Γι’ αυτό όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν εγγυημένα ταμεία για το κλίμα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα