Το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong, ένα από τα κορυφαία δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια στην Κίνα, επιβεβαίωσε ότι έχει καταργήσει την απαίτηση για τους φοιτητές να εξεταστούν στα αγγλικά για να εγγραφούν ή να αποφοιτήσουν από το ίδρυμα.
Το πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στην πόλη Σιάν της επαρχεία Σαανσί, προχώρησε σε αυτό το βήμα, καθώς μαίνεται μια συζήτηση σχετικά με τα πρακτικά οφέλη της εκμάθησης αγγλικών για πολλούς από τους φοιτητές της Κίνας, ανέφερε σήμερα η South China Morning Post.
Η κίνηση είναι ένα «φυσιολογικό μέτρο που λαμβάνεται από το πανεπιστήμιο, σε συμφωνία με τις τρέχουσες εξελίξεις», ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο σχόλια από το γραφείο ακαδημαϊκών υποθέσεων του πανεπιστημίου.
Το Xi’an Jiaotong, το οποίο θεωρείται πως βρίσκεται στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων στην Κίνα, διευκρίνισε ότι τα μαθήματα αγγλικών που βασίζονται στις προδιαγραφές του College English Test (CET), όπως ονομάζεται η εξέταση της γνώσης της αγγλικής ως ξένης γλώσσας στην Κίνα θα παραμείνουν στο πρόγραμμα σπουδών.
Τα σχέδια για τη μείωση των απαιτήσεων εκμάθησης αγγλικών από τους μαθητές προχωράνε εδώ και αρκετά χρόνια. Ο βουλευτής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Τουό Κινμίνγκ είπε νωρίτερα αυτό το έτος σε μια νομοθετική σύνοδο στο Πεκίνο ότι η ευχέρεια στα αγγλικά έχει «για πολλούς ανθρώπους λίγη πρακτική αξία».
Ο Τουό πρόσθεσε: «Για έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μόνο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που μαθαίνουν είναι στην πραγματικότητα προσανατολισμένο στις εξετάσεις. Σπάνια ή ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουν ξένες γλώσσες στη δουλειά ή στη ζωή τους».
Ωστόσο, ο Γιου Σιαογιού, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προειδοποίησε ενάντια στην μείωση των απαιτήσεων. Υποστήριξε ότι η επάρκεια σε μία από τις πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο αποτελεί πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
«Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας για πτυχιούχους πανεπιστημίου εξακολουθεί να θεωρεί τα αγγλικά επωφελή, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φοιτητές με υψηλότερη γνώση αγγλικών, ειδικά αυτοί που μπορούν να το αποδείξουν, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες», είπε ο Γιου, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Ο Γιου εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι το τρέχον πρόγραμμα σπουδών του CET απαιτεί μεταρρύθμιση. Είναι πιθανό, υποστήριξε, ένας μαθητής να σημειώσει υψηλή βαθμολογία στο τεστ χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει κατάλληλα στα αγγλικά και πως επομένως «δεν πρέπει να ερμηνεύσουμε την απόφαση του πανεπιστημίου ως ένδειξη του ότι αποδίδει λιγότερη σημασία στην αγγλική γλώσσα».
Διαβάστε ακόμα: