ΑΘΗΝΑ
11:36
|
21.09.2024

Το 1933 η εταιρία Latalis ήταν μία συνηθισμένη, μικρή, οικογενειακή γαλακτοκομική επιχείρηση στη βόρεια γαλλική πόλη Λαβάλ. Ωστόσο τα επιθετικά ανοίγματα της μικρής εταιρίας στις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 1933 η εταιρία Latalis ήταν μία συνηθισμένη, μικρή, οικογενειακή γαλακτοκομική επιχείρηση στη βόρεια γαλλική πόλη Λαβάλ.

Ωστόσο τα επιθετικά ανοίγματα της μικρής εταιρίας στις τότε αγορές, έναντι ανταγωνιστών της, η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών με πιο χαρακτηριστική την πατέντα “γάλακτος μακράς διαρκείας” που πρώτη εκείνη λάνσαρε τη δεκαετία του ‘60, την μεταμόρφωσαν σήμερα στη μεγαλύτερη γαλακτοκομική πολυεθνική της Γαλλίας και μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως.

Σήμερα, η Lactalis μετατρέπει κάθε χρόνο πέντε δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος σε γαλακτοκομικά προϊόντα για διάσημες εταιρίες και προϊόντα προέλευσης (π.χ. βούτυρο President, Roquefort Societe, Galbani mozzarella, κ.α.). Δεν κάνει όμως μόνον αυτό.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Disclose.ngo αποκάλυψε ότι η Lactalis με τους 15.000 εργαζόμενους και τα 70 εργοστάσια στη Γαλλία (και άλλα 270 με 80.000 εργαζόμενους σε 94 χώρες και έσοδα 18,5 δισ. ευρώ) που το 2017 προκάλεσε διεθνώς σάλο με το μολυσμένο με σαλμονέλα βρεφικό γάλα, εμπλέκεται και σε άλλες βρώμικες υποθέσεις.

Όπως καταγγέλλει η γαλλική ΜΚΟ Disclose, σε 38 από τις περιοχές παραγωγής της Lactalis παραβιάζονται συστηματικά οι κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε πολλές περιπτώσεις χύνονται σε ποτάμια της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Σηκουάνα, Λοάρ, Ισέρ) τόνοι ακατάλληλου γάλακτος και τοξικών παραγώγων που αποβαίνουν θανατηφόροι για πολλές υδρόβιες μορφές ζωής.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέφρι Λιβολσί μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Τhe Guardian ενόψει της διαδοχικής αποκάλυψης των βρώμικων μυστικών της γαλακτοκομικής εταιρίας ως αύριο, Πέμπτη, τόνισε πως στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφηκαν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2010 ως σήμερα, σε 60 από τις 70 περιοχές που φιλοξενούν εργοστάσια της Lactalis.

Η γαλλική πολυεθνική αρνείται την έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που, όπως καταγγέλλει η Disclose, προκαλούν οι δραστηριότητές της επί χρόνια, με την ανοχή πολλών γαλλικών κυβερνήσεων.

Εκπρόσωπος της πολυεθνικής κληθείς να σχολιάσει από την εφημερίδα The Guardian τις καταγγελίες της οργάνωσης Disclose δεν απέκλεισε περιστασιακή «αθέτηση» κάποιων υποχρεώσεων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρώντας προφανώς να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα όσων δημοσιοποιούνται.

Το «μπαλάκι» τώρα φαίνεται πως είναι προς τη μεριά των αρμόδιων γαλλικών αρχών, που μένει να αποδειχθεί εάν θα ερευνήσουν τις καταγγελίες, ή θα κάνουν τα στραβά μάτια…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα