ΑΘΗΝΑ
18:45
|
27.04.2024

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υπεραμύνθηκε της αγοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα παρά τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον και διαβεβαίωσε πως […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υπεραμύνθηκε της αγοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα παρά τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον και διαβεβαίωσε πως το σύστημα δεν πρόκειται να ενσωματωθεί στη δομή διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.  

Απατώντας με ηλεκτρονικό μήνυμα στο πρακτορείο Bloomberg ενόψει της τηλεδιάσκεψης των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 22 και 23 Οκτωβρίου ο Χουλουσί Ακάρ εξήγησε αφήνοντας αιχμές προς την Ελλάδα ότι “οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν ως ξεχωριστό σύστημα, όπως τα S-300 που βρίσκονται επί του παρόντος στο ΝΑΤΟ”.

Αναφερόμενος στην κριτική και τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε δοκιμή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι “κάθε παρεχόμενος αμυντικός εξοπλισμός περιλαμβάνει και δοκιμές και έλεγχο συστήματος”.

“Η απόκτηση του S-400 δεν ήταν προτίμηση αλλά αναγκαιότητα”, είπε ο Ακάρ και διευκρίνισε ότι το εν λόγω σύστημα “δεν σημαίνει την αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ”.  “Εάν προκύψει τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε Patriot ή SAMP-T. Η Τουρκία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε δηλώσεις όπως ‘Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει παραδόσεις’” , είπε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα