ΑΘΗΝΑ
11:37
|
22.09.2024
Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται στις ΗΠΑ - ο ΠΟΥ έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρεμδεσιβίρη εγκρίθηκε επισήμως από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού.  

Σύμφωνα με την FDA, το Veklury (είναι το εμπορικό όνομα με το οποίο θα κυκλοφορεί η ρεμδεσιβίρη) μείωσε κατά πέντε ημέρες κατά μέσο όρο το διάστημα αποθεραπείας των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε κατά την περίοδο των δοκιμών.

Το φάρμακο εγκρίθηκε για ενήλικες ασθενείς και για παιδιά άνω των 12 ετών και με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά. Τον Μάιο η FDA είχε χορηγήσει επείγουσα άδεια χρήσης στη ρεμδεσιβίρη, με την πλήρη έγκριση να καταδεικνύει ότι φάρμακο πέρασε με επιτυχία την πιο λεπτομερή αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων και της ποιότητας παραγωγής από τη στιγμή που χορηγήθηκε η επείγουσα άδεια χρήσης.  

“Η FDA είναι αφοσιωμένη στην επίσπευση της ανάπτυξης και διαθεσιμότητας θεραπειών για την Covid-19 κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο δρ. Στίβεν Χαν, διοικητής της FDA.

Ο Παγκόσμος Οργανισμός Υγείας, πάντως, έχει αποφανθεί ότι η ρεμδεσιβίρη έχει ελάχιστη ως και μηδενική επίδραση στις πιθανότητες ενός ασθενούς που νοσηλεύεται με επιπλοκές της νόσου Covid-19. Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα είχε καταλήξει και η υγειονομική επιτροπή των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, με τον Άντονι Φάουτσι να δηλώνει μάλλον αποτοητευμένος από την αποτελεσματικότητα της ουσίας. Η Gilead, πάντως, η φαρμακευτική που παρασκευάζει το Veklury διαψεύδει τα ευρήματα των δύο ερευνών και ετοιμάζει τις κολοσσιαίες παρτίδες του φαράκου που έχει προαγοράει η κυβέρνηση Τραμπ.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα