Μεγάλη δημοτικότητα γνώρισε τις προηγούμενες μέρες, κυρίως από ισραηλινούς και αμερικανικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα βίντεο με μία γιατρό που υποτίθεται ότι αποκάλυπτε την παρουσία της Χαμάς στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας.
Να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός πως «η Χαμάς έχει το στρατηγείο της κάτω από το νοσοκομείο» αποτελεί το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να δικαιολογήσει τους ανελέητους βομβαρδισμούς σε βάρος των υγειονομικών δομών στη Γάζα.
Στο βίντεο απεικονίζεται μία υποτιθέμενη νεαρή γιατρός, αραβικής καταγωγής, η οποία μιλώντας στα αγγλικά, καταγγέλλει κλαίγοντας ότι «η Χαμάς κλέβει φάρμακα από το νοσοκομείο» και πως «απαιτεί από τους ανθρώπους να φύγουν από το νοσοκομείο και να μην μείνουν εκεί».
Το βίντεο αναπαράχθηκε από πληθώρα χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ αυτών και από τον λογαριασμό του Έντι Κοέν, που αυτοσυστήνεται ως «δημοσιογράφος», «δεξιός σιωνιστής» και υποστηρικτής του κόμματος Λικούντ, του Νετανιάχου.
Ο Κοέν έγραψε: «Η ανατριχιαστική μαρτυρία μιας νοσοκόμας από το νοσοκομείο Σίφα. “Οι άνθρωποι της Χαμάς που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο κλέβουν τα καύσιμα και τα φάρμακα”. Αυτό το βίντεο θα πρέπει να διαδοθεί παγκοσμίως σε όλες τις γλώσσες».
עדותה המצמררת של אחות מבית חולים שיפא.
— אדי כהן Edy Cohen (@DREDYCOHEN) November 11, 2023
"אנשי חמאס השטלתו על בית החולים הם גונבים את הדלק ואת התרופות".
את הסרטון הזה צריך להפיץ לכל העולם בכל השפות.@DrEliDavid@elicoh1@IsraelMFA pic.twitter.com/yHh0xoIfhf
Βέβαια, η ισραηλινή προπαγάνδα γύρισε μπούμερανγκ, καθώς γρήγορα ανακαλύφθηκε πως το εν λόγω βίντεο είναι ψευδές.
Αρχικά, Άραβες χρήστες του διαδικτύου παρατήρησαν την κακή αραβική προφορά της «γιατρού», ενώ στη συνέχεια, γιατροί και νοσοκόμες από το νοσοκομείο δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε εργαστεί ποτέ στο νοσοκομείο. Παράλληλα, χρήστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Μεξικό σχολίασαν ότι το πρόσωπο αυτό τους φαινόταν πολύ οικείο.
Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa στο Κατάρ, είπε ότι η μαρτυρία της γυναίκας ήταν «ξεκάθαρα στημένη».
Τελικά δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για ένα ακόμα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας.
Video of woman claiming Hamas stole medicines from Gaza hospital ‘clearly staged’, digital media expert says https://t.co/7fOZJLuqZr pic.twitter.com/1Y8DE50ARi
— Anadolu English (@anadoluagency) November 12, 2023
Όπως αποδείχθηκε, πρόκειται για την 26χρονη Μεξικανή ηθοποιό Χιμένα Ορόσκο, η οποία έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε μεξικάνικες σαπουνόπερες.
Το 2022 παντρεύτηκε τον Ισραηλινό Αβισάι Αμπουτμπούλ, μετακόμισε στο Ισραήλ, ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό και πήρε το όνομα Χάνα.