ΑΘΗΝΑ
18:51
|
30.04.2024
"Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας υπερβαίνουν το ενεργειακό πρόγραμμα" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα. Ο Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Εσκενάζι στο υπουργείο Εξωτερικών και η συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και στην αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στις κοινές δηλώσεις των τριών υπουργών Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία “μια επιλογή ευρύτερων οριζόντων που επεκτείνεται σε πληθώρα θεμάτων και απευθύνεται σαν παράδειγμα σε πληθώρα χωρών”, υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις χώρες “Έχουμε κοινές αξίες κι επιδιώξεις, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και κοινές κατανοήσεις, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις και βέβαια μπροστά μας ανοίγονται νέες ευκαιρίες”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας των τριών χωρών, είναι μετρήσιμα και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ενός αμειγώς ενεργειακού προγράμματος.

Για τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών, ο Νίκος Δένδιας είπε πως “είναι υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά κανενός. Αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, υπό μια βασική προϋπόθεση: το κοινό αυτονόητα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Μια προϋπόθεση που στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας. Γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ. Μαζί με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εργαζόμαστε  μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 και είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην  διερεύνηση του σχήματος και με άλλες χώρες τις περιοχής μας”.

Στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι “Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις” ενώ σχολίασε ότι “Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, προσπαθεί εκ νέου να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων”.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια: “Κατέρριψε έτσι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έναν υπόγειο μύθο μύθων πολλών ετών: ότι η Ρωσία αντιτίθεται δήθεν στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα