ΑΘΗΝΑ
18:39
|
28.04.2024
Ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης φθάνει τους 26 νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με φακούς φορεμένους στα μέτωπά τους, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Αιγαίο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 800 στη γειτονική χώρα. Ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης φθάνει τους 26 νεκρούς μαζί με τους δύο έφηβους μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο.

Η σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλάδας) στο Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Ν Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση στη Σάμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από την Σάμο έπειτα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Καρλοβασίου, καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, δήλωσε συντετριμμένος. ”Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους”, δήλωσε συγκεκριμένα ο υφυπουργός.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: ”Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο ”Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια”, ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, αύριο με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα”.

Νέα σεισμική δόνηση το πρωί

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται ”ασθενής” από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα