ΑΘΗΝΑ
01:17
|
29.09.2024
Οι Γεωργιανοί ψηφίζουν σήμερα για την ανάδειξη Κοινοβουλίου και νέας κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γεωργιανοί ψηφίζουν σήμερα το Σάββατο στις αμφίρροπες κοινοβουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη του 150μελούς Κοινοβουλίου και της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Η ψηφοφορία είναι σχετικά ζωηρή εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με γραμμές ψηφοφόρων να έχουν σχηματιστεί, φορώντας προστατευτικές μάσκες έξω από διάφορα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα της Τιφλίδας. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) δήλωσε ότι έως τις 5 μ.μ. (1300 GMT) πάνω από το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που ιδρύθηκε από τον πλουσιότερο άνδρα της Γεωργίας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, προηγείται αλλά δεν είναι σαφές εάν το κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από το 40% των ψήφων που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.

Μια συμμαχία περισσοτέρων των 30 κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ορκιστεί να μην συνασπιστεί με το κυβερνών κόμμα, αλλά οι ηγέτες του Γεωργιανού Οράματος προέβλεψαν ότι το κόμμα θα κερδίσει μια τρίτη συνεχή θητεία.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη των δημοσκοπήσεων, η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα και τους υποστηρικτές του για εξαγορά ψήφων και απειλές εναντίον ψηφοφόρων και τοπικών παρατηρητών. Οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αναγνώρισαν μόνο ορισμένες τεχνικές παρατυπίες κατά την ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα τεσσάρων exit polls που ανατέθηκαν σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 8 μ.μ. (1600 GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα