Κριτική από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί νόμος που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Μαδαγασκάρης για τον χημικό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον χειρουργικό ευνουχισμό όσων κρίνονται ένοχοι για βιασμό ανηλίκου.
Το κοινοβούλιο στο νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού των 28 εκατομμυρίων ψήφισε τον νόμο στις 2 Φεβρουαρίου και η Γερουσία, η Άνω Βουλή, τον ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα. Πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Αντρί Ραζοελίνα, ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιπτώσεων βιασμού παιδιών. Το 2023 καταγράφηκαν 600 περιπτώσεις βιασμού ανηλίκου, ανέφερε, ενώ μέσα στον Ιανουάριο τα κρούσματα είναι ήδη 133.
«Η Μαδαγασκάρη είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τους νόμους της σε σχέση με τις περιστάσεις και προς το γενικό συμφέρον του λαού», δήλωσε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο ισχύων ποινικός κώδικας δεν ήταν αρκετός για να περιορίσει τους δράστες αυτών των αδικημάτων.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο όσοι καταδικάζονται για βιασμό παιδιού κάτω των 10 ετών, θα τιμωρούνται με χειρουργικό ευνουχισμό, ενώ οι υπόλοιποι με χημικό ή χειρουργικό ευνουχισμό, κατά περίπτωση. «Θέλαμε να προστατεύσουμε τα παιδιά πολύ περισσότερο. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τιμωρία», ανέφερε η υπουργός.
Ο χημικός ευνουχισμός γίνεται με χρήση φαρμάκων για τον αποκλεισμό των ορμονών και τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και γενικά είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία με διακοπή των φαρμάκων. Ο χειρουργικός ευνουχισμός είναι μόνιμος.
Αρκετές χώρες και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και της Φλόριντα – επιτρέπουν τον χημικό ευνουχισμό για ορισμένους σεξουαλικούς παραβάτες. Ο χειρουργικός ευνουχισμός ως τιμωρία είναι πολύ πιο σπάνιος. Η χρήση και των δύο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και άλλοι έχουν συχνά τονίσει τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη Μαδαγασκάρη, η οποία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στον κόσμο.
Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις λένε ότι ο πραγματικός αριθμός βιασμών παιδιών είναι ακόμη υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία, αλλά πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται επειδή αποτελούν θέμα ταμπού και τα θύματα συχνά ντρέπονται. Μεγάλο μέρος των περιπτώσεων παιδικού βιασμού αφορούν σε αιμομιξία, σύμφωνα με τις ΜΚΟ.
Ο νέος νόμος της Μαδαγασκάρης επικρίθηκε από την Διεθνή Αμνηστία ως «απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση» που δεν συνάδει με τους συνταγματικούς νόμους της χώρας. Ο νόμος πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των θυμάτων, δήλωσε ο σύμβουλος της Μαδαγασκάρης στην Αμνηστία.
«Στο νησί, οι διαδικασίες καταγγελίας και οι δίκες δεν γίνονται ανώνυμα», είπε. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Μαδαγασκάρης, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς. Και τα αντίποινα κατά των θυμάτων βιασμού είναι συχνά. Ωστόσο, ο νόμος δεν καταπολεμά αυτούς τους παράγοντες.», πρόσθεσε.
Ωστόσο, εν μέσω της κριτικής, ορισμένοι ακτιβιστές στη Μαδαγασκάρη συμφωνούν με την αλλαγή του νόμου επειδή τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί.
«Υπάρχει πραγματικά μια κουλτούρα βιασμού στη Μαδαγασκάρη», τονίζει η εκπρόσωπος της ομάδας Women Break the Silence, η οποία κάνει εκστρατεία κατά του βιασμού και υποστηρίζει τα θύματα. «Ο νέος νόμος αποτελεί πρόοδο, γιατί είναι αποτρεπτική τιμωρία. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει πιθανούς επιτιθέμενους από το να αναλάβουν δράση … αλλά μόνο εάν εμείς, ως πολίτες, γνωρίζουμε την ύπαρξη και τη σημασία αυτής της νέας ποινής.», τόνισε.