ΑΘΗΝΑ
10:51
|
28.04.2024
Για κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ. Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα 1678 κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 449 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλάζουν τα δεδομένα στην συμπρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται στο “κόκκινο”. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε ότι εισηγήθηκε νέα αυστηρότερα μέτρα που περιλαμαβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, τονίζοντας ότι “δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown”. 

“Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δεν θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία” δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 100% και έτσι το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν πλέον, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.


Αν και ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19 – προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ “Άγιος Παύλος”, 10 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Γεννηματάς”, 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προειδοποιεί ότι “το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου”.

Σημειώνεται, ότι λόγω των νέων μέτρων, αναπροσαρμόζονται τα χειρουργεία, τα οποία θα ανασταλούν στο 80%.

Λόγω της κρίσημης κατάστασης σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να  επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς”.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Υγείας ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ.

Στο plan B του υπουργείου περιλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αττική -είτε για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είτε για άλλα περιστατικά.

Η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα θα απασχολήσει σήμερα και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Στο 11% ο βαθμός θετικότητας

Εν τω μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλεί ο δείκτης θετικότητας για τη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεπερνά κατά 7 μονάδες το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αγγίζοντας πλέον το 11%.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, όπως αποδείχθηκε, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 40.000, το 50% και πλέον εντοπίστηκαν μέσα στον Οκτώβριο (20.776).

Οι νεκροί έφτασαν τους 635 και οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει πλέον τους 140.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν παράταση των νέων μέτρων κυρίως για τις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι “εάν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα πριν από έναν μήνα, σήμερα η εικόνα θα ήταν διαφορετική τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα