ΑΘΗΝΑ
17:36
|
27.04.2024

«Ευαισθησία» για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο φέρεται πως έδειξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ευαισθησία» για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο φέρεται πως έδειξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μόλις ένα 24ωρο πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ…

Απαντώντας σε πρότερη επιστολή του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, για τις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Πομπέο ανέφερε σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές πως οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές όπου η Ελλάδα έχει… «δυνητική δικαιοδοσία». Φέρεται να διαπιστώνει πως οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας οδηγούν σε αύξηση της έντασης στην περιοχή εκτιμώντας πως απειλές και προσπάθειες εκφοβισμού αλλά και στρατιωτικές δραστηριότητες δεν θα εκτονώσουν την ένταση.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Πομπέο επικροτεί τη στάση της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας πως επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Φέρεται δε να καταγράφει ότι η Αθήνα συνεχίζει να παίρνει μέτρα για την αποφυγή «θερμού» επεισοδίου.

Στο τέλος της επιστολής προχωρά σε ευχολόγιο περί της κοινής επιθυμίας Ουάσιγκτον και Αθήνας για «σταθερότητα και ευημερία» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση που έκανε σήμερα το απόγευμα στο Τουίτερ σε σχέση με την επιστολή Πομπέο αναφέρει: «Με την επιστολή την οποία μου απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις συνεχιζόμενες έρευνες και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και χαρακτηρίζουν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα