ΑΘΗΝΑ
21:34
|
28.09.2024
39 μετανάστες αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής έφτασαν σήμερα το πρωί στη βόρεια Λέσβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλαστική βάρκα με 39 μετανάστες αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής έφτασε σήμερα το πρωί σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς στη βόρεια Λέσβο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα -τουλάχιστον- για 14 μέρες στο πλαίσιο των αποφάσεων της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετά το πέρας της καραντίνας αναμένεται να μεταφερθούν σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα, ενώ όπως είναι γνωστό δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι μετανάστες στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου παραμένουν σε απομόνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στο λιμάνι της Πέτρας και στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου. 

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr,  ένας αριθμός μεταναστών διαμένουν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέσα σε παλιά λεωφορεία.

Στο σύνολο τους όλοι οι παραπάνω θα μεταφερθούν σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα, ενώ επειδή δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ασύλου θα επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση, ώστε να ανακουφιστεί ο κρίσιμος υπερπληθυσμός και οι δεινές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του βορείου Αγαίου και ειδικότερα στη Σάμο και τη Λέσβο, και να αντιμετωπίσουν επειγόντως την εν εξελίξει κατάσταση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Σε ανακοίνωσή του ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τόνισε σχετικά με τις νέες αφίξεις και τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού: “αν εντοπίζονται κίνδυνοι για την υγεία, μπορούν να τεθούν σε ισχύ ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελέγχων, μαζί με εξετάσεις, καραντίνα και άλλα μέτρα. Έτσι οι αρχές θα μπορέσουν να διαχειριστούν την άφιξη αιτούντων άσυλο και προσφύγων με ασφαλή τρόπο, σεβόμενες παράλληλα τα διεθνή πρότυπα προστασίας των προσφύγων, που έχουν στόχο να σώζουν ζωές”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, οι αφίξεις το μήνα Μάρτιο, ανέρχονται στις 1280. Από αυτές 851 έγιναν στη Λέσβο, 415 στη Χίο και 216 στη Σάμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα