Αρκούν τα 2 μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για να προστατευθούμε από το κορονοϊό;
Η Λίντια Μπουρουίμπα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΜΙΤ, δηλώνει πως αυτό δεν αρκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της usatoday.com.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT που διερευνά εδώ και χρόνια τη δυναμική των εκπνοών στο εργαστήριο “The Fluid Dynamics of Disease Transmission”, διαπίστωσε ότι τα σταγονίδια των εκπνοών (του βήχα και του φτερνίσματος για παράδειγμα) μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι και 27 πόδια (δηλ. 8 μέτρα).
Η Μπουρουίμπα σημειώνει επίσης, ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται κυρίως στις μελέτες που θεωρούν τα “μεγάλα σταγονίδια” υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού και στην ιδέα ότι αυτά τα μεγάλα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε κοντινή απόσταση.
“Η ιδέα ότι τα σταγονίδια “χτυπούν σε έναν εικονικό τοίχο και σταματούν εκεί και ότι μετά μετά από αυτό το σημείο είμαστε ασφαλείς, δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που βρέθηκαν στην έρευνά μας”, διευκρινίζει.
” Ένα ‘αέριο σύννεφο’ μπορεί να μεταφέρει σταγονίδια όλων των μεγεθών και εκπέμπεται όταν ένα άτομο βήχει, φτερνίζεται κτλ. Το σύννεφο αυτό μετριάζεται μόνο εν μέρει αν χρησιμοποιήσουμε τον αγκώνα μας” διαπιστώνει.
Η έρευνα της Μπουρουίμπα επισημαίνει επίσης, ότι απαιτείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τήρηση μεγαλύτερης απόστασης από μολυσμένους ασθενείς που βήχουν ή φταρνίζονται.
“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδει σήμερα ο ΠΟΥ και το CDC σχετικά με τις ανάγκες για προστατευτικό εξοπλισμό, ιδίως για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη”, υπογραμμίζει.