ΑΘΗΝΑ
07:05
|
17.05.2024
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν την αξιολόγηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι βαθιά εμπλεκόμενες» στη σύγκρουση στο Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα αποκηρύσσει την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και δεν έχει καμία πρόθεση να την ακούσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει το TASS.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον επέκρινε τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία ως «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν την αξιολόγηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν σημείωσε ότι τέτοιες εκτιμήσεις ήταν αρκετά αναμενόμενες και προβλέψιμες», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι βαθιά εμπλεκόμενες» στη σύγκρουση στο Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η χώρα μάχεται εναντίον μας. Προφανώς, δύσκολα θα περίμενε κανείς άλλες εκτιμήσεις, αν και, επιτρέψτε μου να το ξαναπώ: Διαφωνούμε κατηγορηματικά μαζί τους και αυτή δεν είναι μια άποψη που δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσέξουμε, ούτε έχει οποιαδήποτε σημασία για εμάς αυτές τις μέρες», τόνισε.

Η Ρωσία διεξήγαγε τις πρώτες τριήμερες προεδρικές εκλογές την περίοδο 15-17 Μαρτίου. Η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, επίσης η πρώτη, ήταν διαθέσιμη σε ψηφοφόρους σε 29, ή περίπου στο ένα τρίτο, των περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μετά την επεξεργασία του 99,43% των εκθέσεων καταμέτρησης ψήφων από τις τοπικές εκλογικές επιτροπές, ο νυν αρχηγός του κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ένα ηχηρό προβάδισμα έναντι των τριών αντιπάλων του με 87,32% των ψήφων.

Παρατηρητές της ΚΑΚ αναφέρουν ότι δεν υπήρξε νοθεία

Παρατηρητές από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) δεν βρήκαν κρούσματα νοθείας κατά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της επιβλέπουσας αποστολής της CIS, Ιλκομ Νεμάτοφ.

«Οι παρατηρητές της ΚΑΚ δεν ανέφεραν καμία νοθεία που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα των εκλογών», είπε ο Νεμάτοφ στους δημοσιογράφους.

Η αποστολή διαπίστωσε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας και η καταμέτρηση ψήφων ήταν καλά οργανωμένες και σε πλήρη συμμόρφωση με τη ρωσική νομοθεσία. Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές «ήταν δίκαιες και δημοκρατικές», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Νεμάτοφ, η αποστολή ήταν διαφανής στο έργο της στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου. Οι παρατηρητές επιθεώρησαν περίπου 2.000 εκλογικά τμήματα σε 28 ρωσικές περιφέρειες, είπε, ενώ το 2021, η αποστολή εποπτείας της ΚΑΚ κάλυψε μόνο 14 ρωσικές περιοχές. Συμμετείχαν 194 παρατηρητές από χώρες της ΚΑΚ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία είναι το όνομα της χώρας, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη»

Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα