ΑΘΗΝΑ
18:48
|
19.09.2024

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το χαμηλό  ηθικό των Άγγλων που εισήλθαν και αυτοί σε φάση δεύτερου κύματος απαγορευτικών μέτρων λόγω πανδημίας (λοκντάουν), ο Βρετανός […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το χαμηλό  ηθικό των Άγγλων που εισήλθαν και αυτοί σε φάση δεύτερου κύματος απαγορευτικών μέτρων λόγω πανδημίας (λοκντάουν), ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τους άφησε μία χαραμάδα «αισιοδοξίας»:  «Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν».

Διαβεβαιώνοντας πως με τα νέα μέτρα… «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε πως η επιβολή του νέου λοκντάουν για τις επόμενες τέσσερις βδομάδες είναι αφενός επιβεβλημένη από τους ειδικούς, αφετέρου αρκετές «για να έχουν αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει «σε κάποια μορφή κανονικότητας» πριν τα Χριστούγεννα, ώστε οι άνθρωποι «να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά».

«Θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα» πρόσθεσε.

Εντούτοις, ένα ζήτημα είναι πόσοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι τότε. Τα περιοριστικά μέτρα και οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνδυασμό με τις άδηλες επιπτώσεις που θα έχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2020 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον. To “αισιόδοξο” σενάριο προβλέπει για παράδειγμα ότι η επίσημη ανεργία που φέτος προβλέπεται να κυμανθεί στο 4,6% θα σκαρφαλώσει το 2021 στο 13,4%!

Συνεπώς, το πιθανότερο είναι τα νέα μέτρα καραντίνας του Τζόνσον να επαρκούν για λίγες μέρες «χριστουγεννιάτικης θαλπωρής». Μπορεί να εξασφαλίσουν μία μικρή «ένεση» αγοραστικής κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το τι ακολουθεί, όμως, μετά, μάλλον δεν το γνωρίζει (τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό) ούτε ο Μπόρις Τζόνσον…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα