ΑΘΗΝΑ
13:49
|
22.11.2024
Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας μίλησε για «ισχυρές τράπεζες» λες και η δύναμή τους έχει την παραμικρή ευεργετική επίδραση στους πολίτες.
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τραπεζικό ανταγωνισμό» βάφτισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης τα μονοπώλια των τραπεζών  που (ως εκ του αποτελέσματος) καθορίζουν (σε συνεννόηση μεταξύ τους) τα  επίπεδα επιτοκίων και τα χαράτσια σε βάρος των πελατών τους ακόμη και για αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες.

Ο υπουργός μίλησε για «ισχυρές τράπεζες» σαν η δύναμή τους να έχει την παραμικρή ευεργετική επίδραση στους πολίτες προσθέτοντας πως «όσο πιο ισχυρές τράπεζες έχουμε, τόσο ακόμα περισσότερο μπορεί να στηριχθεί η πραγματική μας οικονομία».

Ο Χατζηδάκης ενημερώνοντας τις επιτροπές της Βουλής σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης για «εύρωστες τράπεζες» προσθέτοντας πως αυτές είναι «βασική προϋπόθεση για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, για να προχωρήσουμε μπροστά με οικονομική ασφάλεια».

Αφήνοντας δήθεν «αιχμές» για την ασυδοσία των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ανέφερε πως «κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία», «ευρωστία, δεν σημαίνει απληστία» και πως «στήριξη στο τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει αυθαιρεσία».

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον ανταγωνισμό. Αυτό είναι το κλειδί, όχι για το όφελος των μετόχων τους αλλά των καταθετών, των δανειοληπτών και συνολικότερα των πολιτών και των επιχειρήσεων» είπε.

Σε επόμενο σημείο απέρριψε την ανάλυση των δύο μελετητών του ΚΕΠΕ που έχει εκτιμήσει τις απώλειες για το κράτος σε περίπου 40 δισ. ευρώ και έχει χρησιμοποιηθεί και από την Αντιπολίτευση στο δημόσιο διάλογο.

«Λυπάμαι αλλά αυτή η ανάλυση “βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος”, καθώς αγνοεί στον υπολογισμό κόστους – οφέλους, το όφελος που έχει υπάρξει για το δημόσιο από το PIS, σαν να μην συνέβη, καθώς το δημόσιο κατέβαλε στις τράπεζες πολύ λιγότερα από όσα θα τους είχε καταβάλλει υπό κανονικές συνθήκες για την αγορά ομολόγων» ανέφερε ο Χατζηδάκης.

Ισχυρίστηκε στη συνέχεια πως  «δεν μπορούμε σε καμία προσέγγιση να αγνοούμε ότι το δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. ευρώ από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε περίπου τα μισά».

«Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο,  το δημόσιο, και μόνο από τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες, έχει όφελος 28,2 δισ. ευρώ το οποίο αγνοείται παντελώς από τους δύο μελετητές του ΚΕΠΕ» ανέφερε στη συνέχεια.

Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ίδια ενημέρωση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, είπε  ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συνολικά μέχρι τώρα ωφεληθεί με ποσό που εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ».

Ο Στουρνάρας ισχυρίστηκε στη συνέχεια πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «έχοντας ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και με υγιή θεμελιώδη μεγέθη» μπορεί να ατενίζει το μέλλον «με αισιοδοξία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα