Πέρασαν 102 χρόνια μέχρι να επαναλειτουργήσει το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη ως χώρος προσευχής -για πρώτη φορά από το 1922- και σήμερα πραγματοποιήθηκε τελετή για τη λήξη του Ραμαζανιού, ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.
Ο Αιγύπτιος ιμάμης Ταχά Αμπντελγκαλίλ, ο οποίος είναι μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, κλήθηκε από το ελληνικό κράτος να τελέσει την λειτουργία.
Η πρώτη προσευχή άρχισε στις 7:30 το πρωί στα αραβικά και το κήρυγμα πραγματοποιήθηκε και στα ελληνικά, υπό την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας έξω από τον χώρο λατρείας.
Το Γενί τζαμί χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες. Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Το κτίριο έχει δύο ορόφους και συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (στοιχεία του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτήριά του, του σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής ώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά).
Στο προαύλιό του υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.