ΑΘΗΝΑ
04:48
|
20.09.2024
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη στον ΟΑΧΟ ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένες τοξίνες στο πεδίο της μάχης.
Το λογότυπο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου στη Χάγη της Ολλανδίας στις 26 Ιουνίου 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη στην παγκόσμια οργάνωση παρακολούθησης των χημικών όπλων στη Χάγη ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένες τοξίνες στο πεδίο της μάχης, ανακοίνωσε η οργάνωση την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι «ανεπαρκώς τεκμηριωμένες», αλλά πρόσθεσε: «Η κατάσταση παραμένει ασταθής και εξαιρετικά ανησυχητική όσον αφορά την πιθανή επανεμφάνιση της χρήσης τοξικών χημικών ως όπλων».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσημα από τον ΟΑΧΟ να διερευνήσει την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων, ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων που εποπτεύεται από τον ΟΑΧΟ, αναπτύσσοντας τον παράγοντα πνιγμού χλωροπικρίνη κατά των ουκρανικών στρατευμάτων και χρησιμοποιώντας παράγοντες ελέγχου ταραχών «ως μέθοδο πολέμου» στην Ουκρανία.

Αυτό ακολούθησε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας τον Απρίλιο ότι η Ρωσία είχε αυξήσει τη χρήση δακρυγόνων στα χαρακώματα.

Η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ουκρανοί αξιωματούχοι την Τρίτη δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο OPCW είπε ότι παρακολουθούσε την κατάσταση από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, κάθε τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται με σκοπό την πρόκληση βλάβης ή θανάτου θεωρείται χημικό όπλο.

«Είναι αντίθετο με τη Σύμβαση η χρήση παραγόντων ελέγχου ταραχών σε πόλεμο στο πεδίο της μάχης. Εάν χρησιμοποιούνται ως μέθοδος πολέμου, αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται χημικά όπλα και, ως εκ τούτου, απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης», ανέφερε ο OPCW.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα