Μια σειρά χώρες εξετάζουν τις δυνατότητες μείωσης της εξάρτησής τους από το αμερικανικό δολάριο λόγω των κραδασμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, εκτιμά η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκιτά Γκοπίνατ .
«Ορισμένες χώρες επαναξιολογούν τη μεγάλη εξάρτησή τους από το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές και τα αποθεματικά τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ινστιτούτο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής του Στάνφορντ, τονίζοντας ότι «μετά από διαδοχικά σοκ, με σημαντικότερα την πανδημία και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σειρά χώρες επαναξιολογούν τους εμπορικούς τους εταίρους με βάση τις οικονομικές ανησυχίες και την εθνική ασφάλεια».
Παρόλα αυτά -και παρά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους– ανέφερε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το δολάριο ΗΠΑ παραμένει κυρίαρχο και αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του εμπορικού κύκλου και σχεδόν το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, παρά τη σταδιακή διαφοροποίηση των τελευταίων εν μέρει σε μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά.
«Οι παγκόσμιοι οικονομικοί δεσμοί αλλάζουν με τρόπους που δεν έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι εμπορικοί περιορισμοί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – υπερτριπλασιάστηκαν από το 2019 – ενώ οι οικονομικές κυρώσεις έχουν επίσης επεκταθεί και ο δείκτης γεωπολιτικού κινδύνου έχει εκτοξευθεί, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι εμπορικές και επενδυτικές ροές ανακατευθύνονται σε γεωπολιτικές γραμμές, τόνισε η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, φέρνοντας σαν παράδειγμα την μείωση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες του μεριδιού της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ, μεταξύ 2017 και 2023, μετά από μια έξαρση των εμπορικών εντάσεων. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο των ΗΠΑ στις εξαγωγές της Κίνας μειώθηκε κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, πρόσθεσε.