Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και ίσως ο επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, πραγματοποίησε λόγο και ταυτίστηκε με τη γραμμή της προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
«Χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός γιατί είναι ατομικό μου δικαίωμα» δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».
Ο Μίτσκοσκι προέτρεψε την πρόεδρο της χώρας να κάνει το ίδιο, ενώ συμπλήρωσε πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία.
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα».
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε στη χώρα του, ενώ «τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», εννοώντας τα μνημόνια συνεργασίας.
