ΑΘΗΝΑ
15:31
|
29.09.2024
Δεκάδες πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν στην τελευταία επίθεση βίας στην πόλη ελ-Φασέρ του Σουδάν την Παρασκευή.
Το El-Fasher έχει γίνει καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους που δραπετεύουν από την προέλαση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης σε όλο το Νταρφούρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν στην τελευταία επίθεση βίας στην πόλη ελ-Φασέρ του Σουδάν την Παρασκευή, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, καθώς οι μάχες στη χώρα δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, μεταδίδει το Al Jazeera.

Τουλάχιστον 30 άμαχοι και 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην πόλη, δήλωσε ο Μίνι Μινάουι το Σάββατο. «Αυτό δείχνει ότι ο στόχος όσων επιτίθενται στο Ελ Φάσερ είναι να εξοντώσουν την πόλη».

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε στα μέσα Απριλίου του περασμένου έτους, όταν μια διαμάχη μεταξύ των ηγετών των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εξερράγη σε βία.

Οι μάχες έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει σχεδόν 9 εκατομμύρια και έχουν οδηγήσει σε επικείμενο λιμό και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ενώ ο πόλεμος ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, εξαπλώθηκε στο Νταρφούρ και εξαπέλυσε εθνοτική βία, επανεμφανίζοντας παλιούς ανταγωνισμούς που χρονολογούνται από έναν βάναυσο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το Ελ Φάσερ είναι το τελευταίο ντόμινο που απομένει ακόμη να πέσει στο Νταρφούρ, καθώς η RSF έχει αναλάβει τον έλεγχο σχεδόν όλων των κύριων πόλεων του δυτικού σουδανικού κράτους.

Οι σταθερές νίκες των RSF στο έδαφος ώθησαν τους πρώην ηγέτες των ανταρτών του Νταρφούρ, Μινάουι και Τζιμπρίλ Ιμπραήμ, να διακόψουν μήνες ουδετερότητας και να δηλώσουν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον πόλεμο από την πλευρά των SAF. Το RSF αναπτύχθηκε από αυτό που οι ανταρτικές ομάδες αποκαλούν «Janjaweed», μια αραβική δύναμη που σκότωσε χιλιάδες μη Άραβες στο Νταρφούρ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή, ο οποίος ξεκίνησε το 2003 και έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία το 2020.

Από την ανακοίνωση του Μιννάουι και του Ιμπραήμ, ο σουδανικός στρατός διατήρησε παρουσία στην πόλη, καθιστώντας την το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων που μάχονται εναντίον των RSF.

«Ο [πολιτικός] Συντονισμός των Πολιτικών Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι ομάδες που τον χρηματοδοτούν και τον χρηματοδοτούν περιμένουν με υπομονή την πτώση του Ελ Φάσερ για να δηλώσουν τη γέννηση της φυλετικής πολιτοφυλακής τους στα κρανία των γιων του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν », είπε ο Μινάουι αναφερόμενος σε μια ομάδα πολιτών που κατηγορείται ότι συμπαρατάσσεται με το RSF.

Χιλιάδες πολίτες έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών. Ο Άλεξ ντε Βάαλ, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Παγκόσμιας Ειρήνης, είπε ότι η πτώση του Ελ Φάσερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερης κλίμακας βαρβαρότητα εναντίον αμάχων και ότι ήδη ξεδιπλώνεται λιμός στο Νταρφούρ.

«Το Ελ Φάσερ είναι σημαντικό για διάφορους λόγους», πρόσθεσε ο ντε Βάαλ. «Είναι το τελευταίο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης… στο Νταρφούρ. Είναι επίσης ένα μέρος όπου οι άλλες ένοπλες ομάδες που είναι σύμμαχοι με την κυβέρνηση… είναι κρυμμένες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κύπρος: Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έξω από βρετανική βάση

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Ροζενά Κορινθίας

Η Αυστρία ψηφίζει σε αμφίρροπες εκλογές με την ακροδεξιά να διεκδικεί ιστορική νίκη

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ελίν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα