ΑΘΗΝΑ
00:25
|
29.09.2024
Η Ελβετία επέστρεψε τρία εξέχοντα αντικείμενα της Μεσοποταμίας στο Ιράκ.
Η χθεσινή επιστροφή των τριών αντικειμένων στο Ιράκ ήταν η πέμπτη τέτοια επιστροφή από την Ελβετία στη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία επέστρεψε τρία εξέχοντα αντικείμενα της Μεσοποταμίας στο Ιράκ, στην τελευταία ανάκτηση ιστορικών αντικειμένων που είχαν κλαπεί από τη Βαγδάτη εδώ και δεκαετίες, αναφέρει το Middle East Monitor.

Μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού στην ελβετική πρωτεύουσα Βέρνη, η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας Ελίζαμπεθ Μπάουμε-Σνάιντερ παρέδωσε επισήμως στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν δύο ανάγλυφα μεσοποταμίας και ένα μερικό άγαλμα, επιστρέφοντάς τα στον ιρακινό έλεγχο.

Έχοντας ανακαλυφθεί και τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια επίσημων ανασκαφών στο Ιράκ το 1846/47, το 1959 και το 1976, τα τεχνουργήματα χρονολογούνται από 1.700 έως 2.800 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από το Ιράκ σε άγνωστη ημερομηνία και πιθανώς παράνομα».

Στη συνέχεια, τα αντικείμενα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής διαδικασίας στην επαρχία της Γενεύης πέρυσι, με τις αρχές να καταδικάζουν τον κύριο ύποπτο με ποινή φυλάκισης για πλαστογραφία εγγράφων και παράβαση του νόμου περί μεταφοράς πολιτιστικής περιουσίας, ο οποίος απαγορεύει τη μεταφορά κλεμμένων ή λεηλασμένων πολιτιστικών αγαθών.

Η χθεσινή επιστροφή των τριών αντικειμένων στο Ιράκ ήταν η πέμπτη τέτοια επιστροφή από την Ελβετία στη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η πιο σημαντική από το 2005. Είναι ιδιαίτερα αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τόσο η Βαγδάτη όσο και η Βέρνη είναι συμβαλλόμενα μέρη σε μια σύμβαση της UNESCO που αποσκοπεί στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της απαγόρευσης και την πρόληψη παράνομων εισαγωγών, εξαγωγών και μεταβιβάσεων πολιτιστικών αγαθών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα