ΑΘΗΝΑ
00:04
|
20.09.2024
Ένας τέτοιος σεισμός έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και μπορεί να ξανασυμβεί, είπε ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης.
Κώστας Συνολάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε για αυτό» τόνισε σήμερα μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.

Στήριξε την άποψή του σε ιστορικά δεδομένα και παρατηρήσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε η πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου το 365 μ.Χ. από τον ισχυρότατο σεισμό στην Δυτική Κρήτη.

«Από πού τον ξέρουμε αυτό τον σεισμό;. Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια ως παγκόσμια πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου σεισμού, 8,5 Ρίχτερ:

«Βεβαίως! Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις (…) εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών. Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

SOS Μαίναλο: Αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για τις ανεμογεννήτριες σε 4 βουνά

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα