ΑΘΗΝΑ
06:19
|
18.10.2024
Ο νόμος θα μπορούσε να ωφελήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο Βέλγιο.
Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το σχέδιο νόμου περί αμνηστίας στις 14 Μαρτίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών ενέκριναν σήμερα οριστικά οι Ισπανοί βουλευτές, ο οποίος θα επιτρέψει την επιστροφή αυτονομιστών παραμένουν εξόριστοι, μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.

Ύστερα από μια τεταμένη συνεδρίαση -κατά την οποία ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), Αλμπέρο Νούνιεθ Φεϊχό, καταδίκασε τον νόμο, δηλώνοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αλλάζει την νομοθεσία «καθ’ υπαγόρευσιν του ατόμου που την παραβιάζει»-, πέρασε η αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών, με 177 ψήφους υπέρ και 172 κατά.

Ο Σάντσεθ χαιρέτισε την ψήφο των βουλευτών με ανάρτησή του στο Χ, όπου δήλωσε πως «Στην πολιτική όπως και στη ζωή, η συγγνώμη είναι πιο ισχυρή από τη μνησικακία».

«Η Ισπανία είναι σήμερα πιο ακμάζουσα και πιο ενωμένη από ότι το 2017», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην περίοδο που είχε επιχειρηθεί η απόσχιση της περιφέρειας μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο κηρύχτηκε παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους, η αμνηστία θα μπορούσε να ωφελήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στο Βέλγιο.

Προηγουμένως, οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το σχέδιο νόμου περί αμνηστίας στις 14 Μαρτίου, όμως η, υπό τον έλεγχο της δεξιάς αντιπολίτευσης, Γερουσία είχε θέσει βέτο δύο μήνες αργότερα, αναπέμποντας το κείμενο στην Κάτω Βουλή, η οποία είχε ως εκ τούτου την τελευταία λέξη.

Παρόλο που ο νόμος έχει πλέον ψηφιστεί, η ενεργοποίησή του πιθανώς να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος του PP δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να «ανατρέψει» τον νόμο, είτε μέσω προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριο είτε μέσω «κοινωνικής πίεσης» στο δρόμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα