ΑΘΗΝΑ
00:21
|
29.09.2024
Δύο ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν αν η κυβέρνηση κάνει δεκτό το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ. Στήριξη της πρότασης από Λάπιντ.
Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί απείλησαν να παραιτηθούν, γεγονός που θα σημάνει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, εάν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά η Χαμάς.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, ο Σμότριτς ανέφερε ότι είπε στον Νετανιάχου πως «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που συμφωνεί με το προτεινόμενο σχέδιο και τερματίζει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους», ενώ ο Μπεν Γκβιρ, στο ίδιο κλίμα, τόνισε ότι η προτεινόμενη συμφωνία «σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου να καταστρέψει τη Χαμάς. Αυτή είναι μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία συνιστά νίκη για την τρομοκρατία και απειλή για την ασφάλεια του κράτους Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου αποδεχθεί το σχέδιο. «Ο πρωθυπουργός έχει το δίχτυ ασφαλείας από εμάς για μια συμφωνία εάν οι Μπεν Γκβίρ και Σμότριτς εγκαταλείψουν την κυβέρνηση», ανέφερε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Ωστόσο, ένας από τους συμβούλους του περιέγραψε αργότερα το σχέδιο ως κάτι στο οποίο «συμφωνήσαμε» και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν το απορρίπτει, ακόμα κι αν δεν το θεωρεί «καλή συμφωνία».

Πριν από την παρέμβαση των κυβερνητικών εταίρων του Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times, ο Οφέρ Φολκ, ανώτερος κυβερνητικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι πρέπει να επεξεργαστούν πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου και δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός «μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι το σχέδιο Μπάιντεν είναι «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε – δεν είναι καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε, σήμερα Κυριακή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα παράσχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου την «πλήρη υποστήριξή του για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων». «Είναι εγγενής υποχρέωσή μας να τους φέρουμε σπίτι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαφυλάσσει τα συμφέροντα ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ», έγραψε.

Η τριμερής πρόταση Μπάιντεν θα ξεκινήσει με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η συμφωνία προβλέπει στη συνέχεια την απελευθέρωση όλων των ομήρων, μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια ακόμα φορά στο Τελ Αβίβ, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο. Πολλοί διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση Νετανιάχου και ορισμένοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τορπιλίσει την πρόταση.

Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, οι οποία χρησιμοποίησε έφιππους αστυνομικούς και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα