ΑΘΗΝΑ
19:20
|
28.09.2024
«Η Κίνα έχει διατηρήσει επαρκή αυτοσυγκράτηση απέναντι σε παραβιάσεις και προκλήσεις, αλλά υπάρχουν όρια σε αυτή τη στάση», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.
Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας κατά τη διάρκεια της 21ης ​​Συνόδου Κορυφής Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός είναι έτοιμος να σταματήσει με κάθε τρόπο την όποια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν, ανέφερε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν, ζητώντας ωστόσο να ενταθούν οι συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Διαλόγου για την Ασφάλεια Shangri-La, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος αξιωματούχος, τόνισε ότι η Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών ζητημάτων για το Πεκίνο, ενώ κατηγόρησε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν ότι επιδιώκει σταδιακά την απόσχιση και τείνει να διαγράψει την κινεζική ταυτότητα.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ταϊπέι και τον περασμένο μήνα διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο έχει περιγράψει ως «επικίνδυνο αυτονομιστή».

«Οι αυτονομιστές έκαναν πρόσφατα φανατικές δηλώσεις που δείχνουν την προδοσία τους προς το κινεζικό έθνος και τους προγόνους τους», κάνοντας λόγο για επιλογές που θα καταγραφούν στην ιστορία σαν στιγμές ντροπής.

Dong Jun

Παρότι τόνισε ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας τόνισε: «Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ήταν πάντα μια άφθαρτη και ισχυρή δύναμη για την υπεράσπιση της ενοποίησης της πατρίδας και θα ενεργήσει αποφασιστικά και δυναμικά ανά πάσα στιγμή για να περιορίσει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει ποτέ στις προσπάθειές της».

«Όποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα συντριβεί σε κομμάτια και θα υποστεί καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού, η κυβέρνηση της Ταϊβάν δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για τα «προκλητικά και παράλογα» σχόλια.

Οι δηλώσεις του Ντονγκ στη Σιγκαπούρη ακολούθησαν τις πρώτες ουσιαστικές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, μετά από 18 μήνες, μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Κίνας και των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο Ντονγκ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντήθηκαν για περισσότερο από μία ώρα στο πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξενεί το φόρουμ.

«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε ανταλλαγές και συνεργασία, αλλά αυτό απαιτεί και οι δύο πλευρές να συναντηθούν στα μισά του δρόμου», είπε ο Κινέζος υπουργός. «Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες συζητήσεις ακριβώς επειδή υπάρχουν διαφορές μεταξύ των στρατευμάτων μας».

Μετά τη συνάντηση, ο Όστιν είπε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων στρατιωτικών διοικητών θα επαναληφθούν «τους επόμενους μήνες», ενώ το Πεκίνο χαιρέτισε τις «σταθεροποιητικές» σχέσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα έχει διατηρήσει επαρκή αυτοσυγκράτηση απέναντι σε παραβιάσεις δικαιωμάτων και προκλήσεις, αλλά υπάρχουν όρια σε αυτή τη στάση», είπε ο Ντονγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα