ΑΘΗΝΑ
01:30
|
29.09.2024
Η Ρωσία αναγνωρίζει τον ρόλο της Αφρικής, ως κρίσιμου πυλώνα στην αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Στο Κόνακρι, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κόνακρι προσγειώθηκε, σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου, το αεροπλάνο του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκινά από τη Δημοκρατία της Γουινέας τη νέα αφρικανική του περιοδεία.

Ο Ρώσος υπουργός έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, 11 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Γουινέας είναι φιλικές, διατηρείται ενεργός πολιτικός διάλογος», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία έχει συνδράμει στην κατασκευή του μεγαλύτερου συγκροτήματος εξόρυξης βωξίτη στην πόλη Κίντια, ενώ η ρωσική μεταλλευτική εταιρeία Rusal, αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο εργοδότη στη χώρα.

Η Μόσχα τονίζει επίσης τις συμπίπτουσες θέσεις των δύο χωρών σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. «Κατά τη διάρκεια της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Γουινέα υποστήριξε τα ψηφίσματά μας για το διάστημα, στάθηκε με ευνοϊκό τρόπο για το ουκρανικό ζήτημα και απέφυγε να υποστηρίξει διεθνείς πρωτοβουλίες αντιρωσικού προσανατολισμού», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από τη Γουινέα η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την αυξανόμενη πολιτική επιρροή και τον ρόλο της Αφρικής ως κρίσιμου πυλώνα στην αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε για την Ημέρα της Αφρικής, στις 25 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι με δυναμικές διαδικασίες ολοκλήρωσης και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, τα αφρικανικά κράτη διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

«Εμείς στη Ρωσία είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε ότι η Αφρική συνεχίζει να αποκτά πολιτικό βάρος και να καθιερώνεται ως κρίσιμος πυλώνας της αναδυόμενης πολυπολικής τάξης», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «οι δυναμικές διαδικασίες ολοκλήρωσης, οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές και η επιχειρηματική δραστηριότητα δίνουν τη δυνατότητα στα αφρικανικά κράτη να διαδραματίζουν όλο και πιο ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και να μιλούν ως ένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα