ΑΘΗΝΑ
01:32
|
29.09.2024
Εφόσον εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να αποτελέσουμε τη σύνθεση του Νότου και του Βορρά, της Δύσης και της Ανατολής είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Αντενάουερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φιλοδοξούμε, εφόσον εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να αποτελέσουμε τη σύνθεση του Νότου και του Βορρά, της Δύσης και της Ανατολής. Μπορούμε να το πράξουμε αυτό γιατί η Ελλάδα διαθέτει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της κράτη» τόνισε μεταξύ άλλων σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε σχετική εκτενή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ως αφορμή για την εμφάνισή του εκεί είναι η διεκδίκηση εκλογής της Ελλάδας μεταξύ των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γεραπετρίτης προσπαθώντας να διαλαλήσει τα «πλεονεκτήματα» της ελληνικής υποψηφιότητας τόνισε πως η Ελλάδα είναι «από τα λίγα κράτη» που διαθέτει «καλές διπλωματικές σχέσεις με όλα τα μεγάλα κράτη, αλλά και με όλα τα γειτονικά μας κράτη», ξεχνώντας όπως φαίνεται τη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Γεραπετρίτης παρουσίασε μία «εξωραϊσμένη» εικόνα καθώς προσπάθησε να δείξει πως η κυβέρνηση αξιοποιεί ισορροπημένα τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, μολονότι από την πρώτη μέρα του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα υπερασπίστηκε το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

«Ως προς τη Μέση Ανατολή, έχουμε υιοθετήσει μια στάση αρχών και έχουμε δηλώσει πολύ αποφασιστικά ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε πλήρως τα σχέδια για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και το όραμα για λύση δύο κρατών για τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε δε σε θέση να προωθήσουμε, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, όλες τις ειρηνευτικές φόρμουλες, επειδή συνομιλούμε με τους Άραβες φίλους μας και τους Ισραηλινούς. Σε πολλές περιπτώσεις, είχαμε την ευκαιρία, ακριβώς επειδή διαθέτουμε αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να μεταφέρουμε στους Ισραηλινούς ότι αυτή η κατάσταση, αυτός ο εφιάλτης πρέπει να σταματήσει αμέσως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την αφορμή αυτή ανακοίνωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα στο Αμάν της Ιορδανίας για να διαπραγματευτεί «με τους Άραβες φίλους μας, και ιδιαίτερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις για την εύρεση ειρηνευτικής φόρμουλας».

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και μπορεί να ενισχύσει την ιδέα ότι η ευρύτερη περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή, θα βρει και πάλι τις κατάλληλες ισορροπίες. Αναμένουμε επίσης, να έχουμε μια ουσιαστική και σημαντική συμβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας» πρόσθεσε αμέσως μετά.

Ολοκληρώνοντας ο Γεραπετρίτης επανήλθε στις «προτεραιότητες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας, ότι αφορούν, εκτός από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και την επανεξέταση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της παγκόσμιας τάξης και την προάσπιση της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την προστασία των παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές.

«Γίναμε μάρτυρες τρομακτικών εικόνων» είπε ξεχνώντας πως χρειάστηκε οκτώ μήνες μέχρι να βγάλει το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωση για τα πάνω από 15.000 παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατέληξε δε διαβεβαιώνοντας πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει «ό,τι καλύτερο» για να συντονίσει τις δράσεις του μνημονεύοντας τους αρχαίους Έλληνες, που πίστευαν «ότι αν είμαστε όλοι ενωμένοι, η προστιθέμενη αξία προκύπτει από το σύνολο των προσπαθειών που καταβάλλουμε ο καθένας ξεχωριστά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα