Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο ‘Παπανικολάου’ ο διευθυντής ΜΕΘ του ιδρύματος, Νίκος Καπραβέλος. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και ευχήθηκε να μην ζήσει η Αθήνα αυτά που ζει η Θεσσαλονίκη.
“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κενά κρεβάτια είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς”.
“Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι να μην γονατίσουμε. Ο,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας”.
“Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Εχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ και είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί. Εύχομαι να προλάβετε εσείς στην Αθήνα και να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία. Και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη”.
Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε και την προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας: “Κάνω έκκληση να μην μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία. Το δέλεαρ της μονιμότητας είναι μεγάλο. Το ‘Παπανικολάου’ δεν προκήρυξε θέσεις. Το ‘Παπανικολάου’ δουλεύει με επικουρικούς. Δεν γίνεται γιατροί πρώτης γραμμής να φύγουν τώρα. Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αφήσουμε τα όπλα κάτω. Και σε θαλάμους και σε διαδρόμους θα νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί. Η πρώτη γραμμή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη”.
“Γέμισε” το Ιπποκράτειο
Αντίστοιχη οριακή κατάσταση επικρατεί και στο Ιπποκράτειο, με τον πρόεδρο των εργαζομένων του, Χρήστο Τζελέπη, να δηλώνει πως πλέον το νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%.
“Οι κλίνες που άνοιξαν χθες γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά. Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι, αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο”.
“Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε”.
Επικαιροποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την καραντίνα
Ο ΕΟΔΥ επικαιροποίησε τις οδηγίες που αφορούν όσους έχουν βρεθεί θετικούς στον κορονοϊό και τις στενές επαφές τους.
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες βασίζονται σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και συνιστούν καραντίνα διάρκειας 14 ημερών για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Η “επαφή” με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίζεται -με βάση το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο- ως και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο.
“Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον14 ημερών από την τελευταία τουςεπαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
“Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγον όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ο λόγος είναι διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του”.
Αναλυτικά, οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κριτήρια λήξης της καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων κορωνοϊού:
Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID19 είναι:
- Η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
- Η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων.
- Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Οι ασθενείς με κορωνοϊό μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:
- Την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων τον χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
- Τη σοβαρότητα της νόσου την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή.
- Την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Για τους ασθενείς με ήπια νόσο
Αυτό αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρη ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.
Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.
Για την επιστροφή στην εργασία
Σχετικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19 καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών/ προσφύγων).
Για τους ασυμπτωματικούς
Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.
O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.
Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές. Ο εργαστηριακός επανέλεγχος των ασθενών με μοριακή ανίχνευση του ιού συμβάλει στην πρωϊμότερη άρση της απομόνωσης όταν πληρούνται τα κλινικά κριτήρια.