ΑΘΗΝΑ
21:28
|
28.09.2024
Με μόλις δύο εβδομάδες προεκλογική περίοδο, οι Ιρανοί στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του Ραϊσί.
Στις 28 Ιουνίου οι κάλπες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελική λίστα των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουνίου στο Ιράν, ανακοινώθηκε σήμερα, Κυριακή, από τον Μοχσέν Εσλαμί, εκπρόσωπο του αρμόδιου εκλογικού οργάνου.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, ένα 12μελές εποπτικό εκλογικό όργανο, οριστικοποίησε τη λίστα με τους εγκεκριμένους υποψηφίους νωρίτερα μέσα στην ημέρα και την υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μοστάφα Πουρμοχαμαντί, ο  πρώην υπουργός Υγείας Μασούντ Πεζεσκιάν, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Μαρτύρων και Υποθέσεων Βετεράνων Αμίρ-Χοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί, ο δήμαρχος της Τεχεράνης Αλιρεζά Ζακάνι, ο πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους που εγκρίθηκαν για να διαδεχθούν τον εκλιπόντα πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους επτά σε συντριβή ελικοπτέρου στις 19 Μαΐου, δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετές προσωπικότητες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι και ο πρώην αντιπρόεδρος Εσάκ Τζαχανγκίρι.

Το μοτίβο είναι παρόμοιο με τις εκλογές του 2021, όταν ο Αχμαντινετζάντ και ο Λαριτζάνι απορρίφθηκαν και πάλι, και ο Ραϊσί εκλέχθηκε πανηγυρικά, αλλά με χαμηλή συμμετοχή.

Η μάχη αυτή τη φορά εκτιμάται πως θα είναι ανάμεσα στον Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και αντίπαλο μιας συμφωνίας με τη Δύση, και τον Γκαλιμπάφ που θεωρείται πιο ευέλικτος πολιτικός, ενώ εκτιμάται πως κάποιες πιθανότητες έχει και δήμαρχος της Τεχεράνης, Αλιρεζά Ζακάνι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα