ΑΘΗΝΑ
14:12
|
28.09.2024
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.
«Συνεπής και συνεχής υποστήριξη» της Πιονγκγιάνγκ στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο σύμφωνο που θα λειτουργήσει ως πλαίσιο για τους δεσμούς Ρωσίας και Βόρειας Κορέας τα επόμενα χρόνια είναι η κατάληξη της σημερινής συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στις οποίες από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ και ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διάρκεια μίας ώρας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών σε θερμό κλίμα.

«Σήμερα ετοιμάστηκε ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο που θα θέσει τα θεμέλια για τις σχέσεις μας σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος τονίζοντας ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων των δύο πλευρών. «Η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνδέονται με στενή φιλία και καλή γειτονία εδώ και πολλές δεκαετίες», υπογράμμισε.

«Τα κατορθώματα των προηγούμενων γενεών αποτελούν ένα καλό θεμέλιο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος υπενθυμίζοντας πως το 1945, Σοβιετικοί στρατιώτες μαζί με Κορεάτες πατριώτες πολέμησαν για να απελευθερώσουν την Κορέα από τους Ιάπωνες εισβολείς. «Οι πιλότοι μας πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες πολεμικές εξόδους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου 1950-1953» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι, εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία αντιστέκεται στην επιβολή της «πολιτικής ηγεμονίας, της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους» και σήμερα εκτιμά ιδιαίτερα τη «συνεπή και συνεχή υποστήριξη» της Πιονγκγιάνγκ για τη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους τόνισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για μια «μια χρυσή εποχή που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την εποχή των κορεατοσοβιετικών δεσμών του περασμένου αιώνα».

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι αποφασισμένη να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, συνέχισε, τονίζοντας ότι «η κατάσταση παγκοσμίως αλλάζει με ταχύτητα και εμπεριέχει προκλήσεις». «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη στρατηγική αλληλεπίδραση με τη Ρωσία», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης καθώς διαβεβαίωνε τον Ρώσο ομόλογό του για την υποστήριξη της Πιονγκγιάνγκ στις πολιτικές της Μόσχας σε όλους τους τομείς.

«Νομίζω ότι ο ενθουσιασμός που έδειξαν οι πολίτες της χώρας μας αντικατοπτρίζει το πραγματικό επίπεδο των σχέσεών μας», τόνισε αναφερόμενος στην τελετή υποδοχής του Ρώσου προέδρου, στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ.

Στην πλατεία, που συγκαταλέγεται στις τριάντα μεγαλύτερες στον κόσμο και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από εκατό χιλιάδες άτομα, παρατάχθηκε τιμητική φρουρά, ενώ κάτοικοι της πρωτεύουσας παρακολουθούσαν κρατώντας λουλούδια στα χέρια τους.

Ο Πρόεδρος της ΛΔΚ ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες που έφτασε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ακολούθησαν μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας της ΛΔΚ και εκπρόσωποι της ρωσικής αντιπροσωπείας. Μετά από αυτό έφτασε η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου προέδρου. Ο Ρώσος ηγέτης κατέβηκε από το αυτοκίνητο, οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν θερμά ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια με τα μέλη των αντιπροσωπειών.

Ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της ΛΔΚ και μέλη της τιμητικής φρουράς, και στρατιωτικά αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της ΛΔΚ παρέλασαν μπροστά από τους δύο ηγέτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα