ΑΘΗΝΑ
06:23
|
28.09.2024
Βελτιωμένη η κατάσταση σε Βάρη-Κορωπί. Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχθεί πυροσβεστική σε Λέσβο και Αργολίδα.
Φωτιά σε Βάρη-Κορωπί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο μπαράζ πυρκαγιών έζησε από νωρίς σήμερα το πρωί η χώρα καθώς μεγάλες πυρκαγιές σημειώθηκαν με διαφορά λίγου χρόνου σε Αττική, Μαγνησία, Λέσβο και Πελοπόννησο.

Βελτιωμένη κατάσταση επικρατεί από νωρίς απόψε στην περιοχή Βάρης-Κορωπίου όπου παραμένουν πάνω από 150 πυροσβέστες με 45 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. Οι δυνάμεις αυτές συνεχίζουν τη μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου και φαίνεται σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις να οφείλεται σε εμπρησμό.

Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και σκάφη καθώς ξεκίνησε κοντά σε χώρο στάθμευσης σκαφών με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να καταγγέλλει νωρίτερα το απόγευμα πως υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό με εμπρηστή που κρατούσε μπιτόνι και στουπιά στη Βάρης-Κορωπίου.

Αν και υπάρχει σαφής βελτίωση της κατάστασης, η μάχη κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως 7 Μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή κατά διαστήματα.

Κίτσι-Λαμπρικά: Μπήκαν οι φωτιές στα σπίτια…

Το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες μπήκαν μέσα σε σπίτια και σε επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών Κίτσι και Λαμπρικά κλήθηκαν από το 112 να εκκενώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου. Στο σημείο επιχειρούν 155 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 45 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα , ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Κικίλιας: Βίντεο δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε το απόγευμα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στην Αττική πως υπάρχει βίντεο που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης-Κορωπίου.

Κάτοικοι στο Κίτσι, (που ενημερώθηκαν για την κατάσταση με διαδοχικά μηνύματα από το 112, αρχικά για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και στη συνέχεια για την εντολή εκκένωσης), έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να διασώσουν τις περιουσίες τους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά μπήκε σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων, με το μέγεθος των ζημιών να μην είναι ακόμη γνωστό, ο απολογισμός του οποίου, ωστόσο, θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Διαρκώς νέες ενάρξεις πυρκαγιών αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τις τελευταίες ώρες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Όπως επισήμανε «τις τελευταίες ώρες έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις. Σχεδόν κάθε δέκα λεπτά ξεσπάει και μία νέα πυρκαγιά. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο στάδιο» και προσέθεσε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη ημέρα σήμερα, με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κορωπί, όπως είπε ο Βαθρακογιάννης, ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων και είναι σε εξέλιξη και τόνισε ότι «αυτή η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα στην ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια πολύ ισχυρών ανέμων που οι ριπές τους έφτασαν τα 8 Μποφόρ».

Δήμαρχος Βάρης: Όλες οι δυνάμεις μας επιχειρούν

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωσταντέλλος, είπε ότι η περιοχή ανήκει στον δήμο Κρωπίας, είναι αραιοκατοικημένη και δίνεται μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες και από αέρος με συνδρομή εναέριων μέσων. Ο δήμαρχος σημείωσε πως τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φωτιά.

Σπίτι στο Κίτσι έχει τυλιχθεί στις φλόγες

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε: «Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΚΑΙ αναφέρουν πως εκκενώθηκε μια παιδική κατασκήνωση κοντά στον οικισμό Κίτσι, την οποία επισκέπτονταν μαθητές τριών σχολείων. Όπως μεταδίδει το κανάλι, η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικά οχήματα, πιθανώς τα λεωφορεία που είχαν μισθώσει τα σχολεία.

Κλειστοί οι δρόμοι λόγω της πυρκαγιάς

Σε ενημέρωση για τους κλειστούς δρόμους στο Κορωπί προχώρησαν οι Αρχές, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, διενεργούνται εκτροπές της κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου προς την παραλία.

Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στη Μόρια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λέσβο, σε ελαιώνα στα όρια του οικισμού της Μόριας. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ώστε να οριοθετηθεί η φωτιά, η οποία έχει επεκταθεί σε ένα ολόκληρο λόφο. Ακόμη, επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα.

Φωτιά και στην Γαβριανή Μαγνησίας

 Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Γαβριανή Μαγνησίας στην περιοχή του Αλμυρού μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή. Λίγο μετά τις 16.30 στάλθηκε ειδοποίηση με SMS από το 112 προκειμένου όσοι βρίσκονται στην κοινότητα Γαβριανή να απομακρυνθούν προς τον Αλμυρό μέσω Εθνικής Οδού.

Μήνυμα από το 112 στο Κρανίδι Αργολίδας

σχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο Κρανίδι Αργολίδας, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση το μεσημέρι της Τετάρτης (19/6). Λίγο μετά τις 15.00 εστάλη μήνυμα του 112 για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Δάρβιζα προς Θερμίθια και Πετροθάλασσα Ερμιόνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Βία και προσαγωγές από τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο κατά τη Βραδιά του Ερευνητή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα