«Η Ελλάδα είναι η μοναδική αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους», είχε πει πριν από χρόνια ο Χάρρυ Κλυνν. Η φράση αυτή, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μια εύστοχη διαπίστωση της στιγμής, αλλά μια αειθαλής πρόβλεψη.
Η δραματική κατάσταση που αποτυπώνουν οι εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023, όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ή αναστοχασμού σχετικά με την αναμόρφωση των πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών, αλλά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών.
Κι αν οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων μας ζητούν «να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού…
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ:
– Την περίοδο 2019-2023 στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από εργασία στην Ε.Ε. (8,3%).
– Το μέσο ωρομίσθιο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ήταν το χαμηλότερο στην Ε.Ε..
– Την περίοδο 2021-2023 το 36% των νοικοκυριών ανταπεξήλθε με μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη βασικών αναγκών.
– 22 στους 100 εργαζόμενους (9 στους 100 με πλήρη απασχόληση) είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών σε σοβαρή υλική υστέρηση στη χώρα μας είναι δύο φορές υψηλότερο από το ευρωπαϊκό.
– Το 30%, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλώνει ότι αδυνατεί να προβλέψει το ύψος των αποδοχών το επόμενο τρίμηνο.
– Στην Ελλάδα, καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (11.1%), με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 22%.
– Ως προς το ποσοστό απασχόλησης, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε..
– Επίσης καταγράφει τη μεγαλύτερη απόκλιση απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και την έβδομη μεγαλύτερη απόκλιση απασχόλησης νέων ηλικίας 15-29 ετών σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες.
– Εμφανής είναι και η υποχώρηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας, δεδομένου ότι το 2023 υπεγράφησαν 19, όταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις ανήλθαν στις 209.
Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας:
– Το 2023 έχασαν τη ζωή τους 108 εργαζόμενοι, ενώ σημειώθηκαν 14.920 ατυχήματα.
– Συνολικά κατά την τελευταία τριετία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι, ενώ τα εργατικά ατυχήματα υπερέβησαν τις 41.000.
-Την πρώτη θέση σε ατυχήματα αλλά και κυρώσεις, κατέχει ο κλάδος των κατασκευών.
– Σε 40.220 ελέγχους που διενεργήθηκαν σχετικά με την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας επιβλήθηκαν 1.168 μηνυτήριες αναφορές και 11.591 πρόστιμα συνολικού ύψους 38,7 εκατομμυρίων ευρώ.
– Το 87% των προστίμων αφορούσε σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και τροποποιήσεις του ωραρίου εργασίας οι οποίες δεν δηλώθηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
-Το 80% των μηνύσεων αφορά μη καταβολή δεδουλευμένα υπερωριών και δώρων.
– Μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεων εντοπίζεται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο
– Οι νέες συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης υπολογίζονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο και αποτελούν σχεδόν το 49% των συμβάσεων του περασμένου έτους
-Σε 47.000 περιπτώσεις υπήρξε μετατροπή συμβάσεων από πλήρους εργασίας σε ευέλικτης απασχόλησης
– Εντοπίστηκαν 104 περιπτώσεις εργασιακών διακρίσεων σε βάρος εγκύων ή εργαζομένων μητέρων και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.Μάλιστα, υπήρξαν 24 απολύσεις εγκύων και 4 περιπτώσεις εξαναγκασμού σε παραίτηση.