ΑΘΗΝΑ
21:29
|
28.09.2024
Η Χαμάς απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδει ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ λέγοντας πως έτσι είναι σαν να εξισώνουν το θύμα με τον θύτη.
Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λύπη» για την εξίσωση του θύματος με το θύτη εξέφρασε σήμερα το απόγευμα η Χαμάς με αφορμή την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου σε Λωρίδα Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αν και εκτιμούμε τη διεθνή προσπάθεια τεκμηρίωσης των εγκλημάτων της κατοχής, λυπούμαστε που το θύμα εξισώνεται με τον θύτη.

Οι ανακοινώσεις της επικεφαλής της επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ για την ανησυχία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι «επιβεβαίωση» των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει:

«Η Λωρίδα της Γάζας και όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας είναι εγκλήματα και παραβιάσεις που δεν έχουν άλλη δικαιολογία από την εφαρμογή εθνοκάθαρσης και εκτοπισμού κατά του παλαιστινιακού λαού μας.Ενώ εκτιμούμε τη διεθνή προσπάθεια για την τεκμηρίωση των εγκλημάτων της κατοχής, την καταδίκη των παραβιάσεων της και τη διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης, λυπούμαστε που το θύμα εξισώνεται με τον θύτη και απορρίπτουμε τη συνεχή επανάληψη των κατηγοριών της κατοχής κατά της παλαιστινιακής αντίστασης, πληροφορίες που έχουν αποδείχθεί ψευδείς από ανεξάρτητες έρευνες και αναφορές.Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εργαστούν για να σταματήσει το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξε ο σιωνιστής εισβολέας εναντίον του λαού μας, το οποίο θεωρείται συλλογική ευθύνη και νομικό και ηθικό καθήκον».

Η έκθεση της επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ

Νωρίτερα σήμερα η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ με επικεφαλής τη Νάβι Πιλάι παρουσίασε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη το πόρισμα έκθεσης που συνέταξε για την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, την πρωτοφανή (όπως τη χαρακτήρισε) άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και να επιτρέψει την επίσκεψη των ερευνητών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Νάβι Πιλάι

Κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ για βίαιο και σκόπιμο εκτοπισμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, για επιθέσεις (και σεξουαλικού τύπου) σε βάρος Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών και αγοριών. Επισήμανε επίσης την έκρηξη της κατοχικής βίας σε βάρος και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, τονίζοντας πως υπάρχει ρεκόρ θανάτου εκατοντάδων Παλαιστινίων ιδιαίτερα από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα.

Επιπλέον, επισημαίνει καταλογίζει στον ισραηλινό στρατό τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σκόπιμη λιμοκτονία, εξολόθρευση, φόνο, απάνθρωπη και σκληρή αντιμετώπιση των Παλαιστινίων. Με την ίδια κατηγορία λοιδορεί και τους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη που προβαίνουν σε εγκλήματα κατά Παλαιστινίων αμάχων συχνά με την στήριξη του στρατού.

Η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, κατηγορεί επίσης τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για εγκλήματα πολέμου, όπως: σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, φόνοι ή απόπειρα φόνου, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή αντιμετώπιση  πολιτών, αιχμαλωσία ομήρων.

Η επικεφαλής της επιτροπής, Νάβι Πιλάι, μιλώντας αργότερα σήμερα στο καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera τόνισε ότι η ομάδα ειδικών έχει επανειλημμένα ζητήσει πρόσβαση στη Δυτική Όχθη, αλλά το Ισραήλ δεν έχει ανταποκριθεί. «Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι ότι δε μας αρνούνται μόνο την πρόσβαση στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά σε ολόκληρη την Παλαιστίνη- πρέπει να μιλήσουμε με τα θύματα και εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Υπήρξαν κάποιες καταγγελίες ότι δεν έχουμε διερευνήσει πλήρως τη σεξουαλική βία εκ μέρους των ισραηλινών στρατιωτών κατά των Παλαιστίνιων γυναικών. Λοιπόν, πρέπει να πάμε εκεί για να μιλήσουμε οι ίδιοι με τα θύματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα