ΑΘΗΝΑ
15:29
|
28.09.2024
Ο Άγγλος ηγέτης του Reform UK δήλωσε επίσης ότι θα εξοικονομήσει 140 δισ. λίρες από περικοπές δημοσίων δαπανών.
Νάιτζελ Φάρατζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «προκάλεσαν» την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία με την επέκτασή τους προς τα ανατολικά, καθώς ο ηγέτης του Reform UK αμφισβητήθηκε για μια σειρά πολιτικών και πεποιθήσεων σε μια ενίοτε μαχητική τηλεοπτική συνέντευξη.

Μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC το βράδυ της Παρασκευής, ο Φάρατζ δήλωσε επίσης ότι το Brexit θα είχε ωφελήσει οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο εάν ο ίδιος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ότι πολλοί από τους υποψηφίους της Reform που επικρίθηκαν επειδή είπαν προσβλητικά πράγματα είχαν «συρραφεί με τον πιο εξαιρετικό τρόπο».

Ερωτηθείς για τις πεποιθήσεις του σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τον δηλωμένο θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Φάρατζ είπε ότι δεν συμπαθούσε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά «τον θαύμαζε ως πολιτικό χειριστή» λόγω της έκτασης του ελέγχου του στη Ρωσία.

Σχετικά με το γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Φάρατζ είπε:

Σηκώθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και είπα: «Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία». Γιατί το είπα αυτό; Ήταν προφανές για μένα ότι η διαρκώς προς τα ανατολικά επέκταση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδινε σε αυτόν τον άνθρωπο έναν λόγο να πει: «Έρχονται για εμάς ξανά» και να πάει σε πόλεμο.

Ενώ πρόσθεσε: «Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο. Φυσικά και φταίει αυτός, χρησιμοποίησε αυτά που κάναμε ως δικαιολογία».

Οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατηγορούν εδώ και καιρό τον Φάρατζ ότι είναι απολογητής του Ρώσου προέδρου.

Ο Τζέιμς Κλίβερλι, υπουργός Εσωτερικών, επέκρινε τα σχόλια του Φάρατζ, λέγοντας ότι «απηχεί την άθλια δικαιολογία του Πούτιν για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία», ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι ο ηγέτης των Μεταρρυθμιστών εκφράζει «συμπάθεια» σε κάποιον που «χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικούς παράγοντες στους δρόμους της Βρετανίας».

Ο Τζόν Χίλι, ο σκιώδης υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε τα σχόλια «επαίσχυντα», προσθέτοντας ότι:

ο Φάρατζ έδειξε ότι προτιμά να γλείψει την μπότα του Βλαντιμίρ Πούτιν παρά να υπερασπιστεί τον λαό της Ουκρανίας. Αυτό τον καθιστά ακατάλληλο για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα στη χώρα μας, πόσο μάλλον να ηγείται ενός σοβαρού κόμματος στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα φέτος ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι είναι «σαφώς γελοίο» να κατηγορείται η Δύση για τον πόλεμο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μία από μια σειρά συνεντεύξεων που φιλοξενεί ο Νικ Ρόμπινσον με ηγέτες κομμάτων, ο Φάρατζ αποδέχθηκε ότι ένας ισχυρισμός που έκανε λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μετακινηθεί από «τον έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο».

Ερωτηθείς γιατί οι εξαγωγές αγαθών δεν είχαν επωφεληθεί ομοίως, ο Φάρατζ κατηγόρησε τις πολιτικές του καθαρού μηδενισμού, λέγοντας ότι είχαν «αποβιομηχανοποιήσει τη Βρετανία». Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, δήλωσε: «Αν με έβαζαν επικεφαλής θα ήταν πολύ, πολύ διαφορετικά, αλλά φυσικά δεν το έκαναν αυτό, έτσι δεν είναι;».

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξή του εκείνη την εποχή για τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας, ο Φάρατζ τον επαίνεσε επειδή είχε «πολλά πράγματα εδώ που ήταν υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ των επιχειρήσεων», ενώ είπε ότι υπονομεύτηκε επειδή δεν περιλάμβανε αντίστοιχες περικοπές στις δαπάνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της Μεταρρύθμισης, τα οποία παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο μανιφέστο του κόμματος, ο Robinson δεν φάνηκε να πείθεται από τις εξηγήσεις του Farage σχετικά με το πώς το κόμμα θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες αρκετά ώστε να προβεί σε μαζικές φοροελαφρύνσεις.

«Λοιπόν, πρώτον, θα βγάλουμε τους ανθρώπους από το μητρώο ανέργων και θα τους βάλουμε στην εργασία», δήλωσε ο Φάρατζ.

Ο Ρόμπινσον ρώτησε επίσης τον Farage σχετικά με τα σχόλια μιας σειράς υποψηφίων του Reform για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου ενός που είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να είχε δεχτεί την «προσφορά ουδετερότητας» του Αδόλφου Χίτλερ αντί να πολεμήσει τους Ναζί.

Το Reform κατηγόρησε έκτοτε μια εταιρεία ελέγχου που είχε προσλάβει ότι δεν είχε ελέγξει τι είχαν πει οι υποψήφιοι. Αλλά ο Φάρατζ φάνηκε να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα πολλών από τα σχόλια, λέγοντας:

Είχαμε επίσης πάρα πολλούς υποψηφίους που τα λεγόμενά τους είχαν συρραφεί με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο, με αποσπάσματα που είχαν αφαιρεθεί από τα συμφραζόμενα.

Ο Ρόμπινσον απάντησε ειρωνικά λέγοντας: «Δηλαδή, δεν μπορείτε να κάνετε έλεγχο αλλά θα μπορούσατε να βρείτε 140 δισεκατομμύρια λίρες σε εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα