ΑΘΗΝΑ
17:22
|
28.09.2024
Το Ιράν λέει ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον Λίβανο, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι θα ήταν ο «μεγάλος χαμένος».
Ένας Ισραηλινός στρατιώτης περπατά δίπλα σε μια φωτιά μετά από επιθέσεις από τον Λίβανο κοντά στο Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν λέει ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον Λίβανο, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι θα ήταν ο «μεγάλος χαμένος» σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την ένοπλη ομάδα του Λιβάνου, αναφέρει το Al Jazeera.

Η δήλωση της Τεχεράνης την Παρασκευή ήρθε καθώς οι φόβοι για μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο συνέχιζαν να εντείνονται.

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο, η συνέπεια του οποίου θα ήταν η καταστροφή της υποδομής του Λιβάνου καθώς και των κατεχόμενων εδαφών του 1948», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναμφίβολα, αυτός ο πόλεμος θα έχει έναν τελικό χαμένο, που είναι το σιωνιστικό καθεστώς. Το Λιβανέζικο Κίνημα Αντίστασης, η Χεζμπολάχ, έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον Λίβανο – ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοεξόντωση αυτού του παράνομου καθεστώτος».

Το Ισραήλ απείλησε επίσης την ευθυγραμμισμένη με το Ιράν Χεζμπολάχ την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς να λέει «σύντομα θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις» για την αντιμετώπιση της λιβανικής ομάδας.

«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει άνευ όρων να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο του ενάντια στον άξονα του κακού που ηγείται το Ιράν και το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Ο δικός μας πόλεμος είναι και ο δικός σας πόλεμος», είπε ο Κατς.


Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εάν ο ισραηλινός στρατός πάει στον πόλεμο στον Λίβανο, η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της για να χτυπήσει στόχους σε ολόκληρη την επικράτεια του Ισραήλ. Προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα διεξάγει έναν πόλεμο «χωρίς περιορισμό, χωρίς κανόνες και ανώτατα όρια».

Ο Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο δυτικά των ακτών του Λιβάνου και του Ισραήλ. Είπε ότι η ομάδα έχει πληροφορίες ότι το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο σε έδαφος παρόμοιο με το νότιο Λίβανο.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο για στρατιωτικούς σκοπούς, εάν η δική του υποδομή στοχοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού πολέμου.

«Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κύπρος είπε ότι η απειλή του Νασράλα δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Λίβανο.

Ωστόσο, η δήλωση της Χεζμπολάχ ενέτεινε τις ανησυχίες για έναν ακόμη μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεχυθεί πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου και να τραβήξει συμμαχικές ομάδες του Ιράν -αν όχι την ίδια την Τεχεράνη- καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται σε στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ισραήλ την επόμενη μέρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου σε αυτό που λέει ότι είναι ένα «μέτωπο υποστήριξης» για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων. Το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας χωριά του νότιου Λιβάνου και θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ενώ οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Λίβανο και το Ισραήλ, έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις παραμεθόριες περιοχές.

Ωστόσο, η βία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ ανέλαβε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είπε ότι είχε στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια παράκτια βάση στη δυτική πλευρά των συνόρων.

Οι ΗΠΑ πίεσαν για διπλωματική επίλυση της κρίσης, ενώ εκφράζουν ανησυχία για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα