ΑΘΗΝΑ
20:12
|
28.09.2024
Ο λύκος εντοπίστηκε στην Γιακουτία και έζησε κατά το τέλους του Πλειστόκαινου.
Αυτοψία λύκου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες της Γιακουτίας και της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποίησαν αυτοψία ενός αρχαίου λύκου ηλικίας άνω των 44 χιλιάδων ετών στο εργαστήριο του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου:

Με βάση το εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία του απολιθωμένου λύκου, κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα από τα εσωτερικά όργανα και το περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα για την ανίχνευση και τη μελέτη αρχαίων ιών και μικροβίων, καθώς και της διατροφής του ζώου. Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα μαλακών ιστών του αρχαίου θηρευτή για να μελετηθεί το γονιδίωμά του και να συγκριθεί με τα γονιδιώματα των σύγχρονων συγγενών του.

Σημειώνεται ότι η ανακάλυψη ενός ενήλικου αρπακτικού του τέλους του Πλειστόκαινου δεν έχει ανάλογες περιπτώσεις στον κόσμο. Μια καλά διατηρημένη μούμια απολιθωμένου λύκου ανακαλύφθηκε το 2021 στο στρώμα μόνιμου πάγου σε βάθος περίπου 40 μέτρων στον ποταμό Tirekhtyakh στην περιοχή Aby από κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Προτοπόποφ, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας της Πανίδας των Μαμούθ της Ακαδημίας Επιστημών της Γιακουτίας, το στομάχι του λύκου διατηρήθηκε σε απομονωμένη μορφή. Οι επιστήμονες ως αποτέλεσμα της προετοιμασίας που διεξήχθη ελπίζουν να μάθουν τι έτρωγε και τι χρησιμοποιούσαν τα θύματά του.

Ο Μαξίμ Τσεπράσοβ, επικεφαλής του εργαστηρίου του Μουσείου Μαμούθ NEFU, δήλωσε:

Επιπλέον, επιλέξαμε ένα προγόμφιο δόντι προκειμένου να προσδιορίσουμε τη βιολογική ηλικία του ευρήματος. Αλλά κρίνοντας από τα φθαρμένα δόντια και την ανάπτυξη της κρεμαστής ράχης, μπορούμε ήδη να πούμε ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό.

Πρόσθεσε ότι μετά τη μελέτη αυτού του ευρήματος, οι επιστήμονες του NEFU θα αρχίσουν να μελετούν έναν άλλο λύκο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Nizhnekolymsky της Γιακουτίας το 2023.

Στην αυτοψία συμμετείχαν ειδικοί από την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον Αρτιόμ Νεντολούζκο, επιστημονικό διευθυντή του Εργαστηρίου Παλαιογονιδιωματικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, η συνεργασία τους με το NEFU ξεκίνησε το 2014. Στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων, προσδιορίστηκαν οι αλληλουχίες του γονιδιώματος των αλόγων Γιακούτ και των απολιθωμένων αλόγων Λένα, των απολιθωμένων λαγών και των αρκούδων του Ολοκαίνου. Η αυτοψία του λύκου αποτέλεσε συνέχεια αυτών των εργασιών.

Τόνισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διεπιστημονική έρευνα με τη χρήση διαφόρων μεθόδων που επιτρέπει να καταδυθεί κανείς βαθύτερα στην ιστορία του πλανήτη, να κατανοήσεις τι οδήγησε σε μαζικές εξαφανίσεις διαφόρων ζωικών και φυτικών ειδών και γενικά να προβλέψεις το μέλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Χιλή: Αστρονόμοι παρουσίασαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα