ΑΘΗΝΑ
01:27
|
29.09.2024
Οι υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks καλωσορίζουν το πιθανό τέλος της 14χρονης δικαστικής δοκιμασίας του και τονίζουν ότι δεν έπρεπε εξαρχής να είχε φυλακιστεί.
Βίντεο που κοινοποιήθηκε από τα Wikileaks δείχνει τον Ασάνζ ντυμένο με μπλε πουκάμισο και τζιν να υπογράφει ένα έγγραφο πριν επιβιβαστεί σε ιδιωτικό τζετ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο καλωσόρισαν την αναμενόμενη επιστροφή του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στην Αυστραλία, μετά από μια συμφωνία με τους εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώσει ένοχος σε μία μόνο κατηγορία παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας και να αφεθεί ελεύθερος με την ποινή του να συμψηφίζεται με τους 62 μήνες που έχει ήδη εκτίσει στις βρετανικές φυλακές.

Οι υποστηρικτές του 52χρονου δημοσιογράφου του WikiLeaks καλωσόρισαν το αναμενόμενο τέλος του σχεδόν 14χρονου νομικού δράματος του Ασάνζ, με κάποιους να τον χαιρετίζουν ως «ήρωα» και άλλους να σημειώνουν ότι δεν θα έπρεπε εξαρχής να είχε φυλακιστεί.

Αυστραλοί πολιτικοί που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του Ασάνζ ήταν από τους πρώτους που χαιρέτησαν τα καλά νέα.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε στο ABC ότι ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις τον Ασάνζ σε αεροπλάνο, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμα φτάσει στη «γραμμή του τερματισμού». Δήλωσε επίσης ευχαριστημένος εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει «ένα απίστευτα ισχυρό προηγούμενο» ώστε Αυστραλοί να μην κατηγορούνται από άλλες χώρες για φερόμενα εγκλήματα που δεν διαπράττονται στο έδαφός τους.

Ο γερουσιαστής των Πρασίνων της Αυστραλίας Ντέιβιντ Σούμπριτζ δήλωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Ασάνζ στο σπίτι του. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα έπρεπε ποτέ να κατηγορηθεί για κατασκοπεία εξαρχής ή να έπρεπε να κάνει αυτή τη συμφωνία», είπε ο Σούμπριτζ. «Έχει περάσει χρόνια στη φυλακή για το έγκλημα να δείχνει στον κόσμο τη φρίκη του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη συνενοχή κυβερνήσεων όπως η Αυστραλία και γι’ αυτό τιμωρήθηκε».

Οπρόεδροςτης Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που καλωσόρισαν τα νέα, λέγοντας ότι «η φυλάκιση και τα βασανιστήρια του Ασάνζ ήταν επίθεση στην παγκόσμια ελευθερία του Τύπου». Ο Πέτρο κάλεσε τον Ασάνζ και τη σύζυγό του, Στέλλα, να επισκεφθούν την Κολομβία και πρόσθεσε στο X: «Η καταγγελία της σφαγής αμάχων στο Ιράκ από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ ήταν το έγκλημά του και τώρα η σφαγή επαναλαμβάνεται στη Γάζα».

Ο Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, είπε ότι η απελευθέρωση του Ασάνζ σηματοδότησε μια «ημέρα χαράς για τον αγώνα για την ειρήνη και την αλήθεια». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ», έγραψε στο X. «Ήταν φυλακισμένος για πολλά χρόνια επειδή εξέθεσε στον κόσμο τα εγκλήματα των ΗΠΑ. Βοήθησε να αποκαλυφθούν και να εξαρθρωθούν τα ψέματα που δικαιολογούν πολέμους και εισβολές».

Στις ΗΠΑ, ο Κορνελ Γουέστ, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία στις φετινές εκλογές, πανηγύρισε την είδηση και είπε ότι ο Ασάνζ πρέπει να λάβει αμέσως χάρη. «Παλέψαμε, παλέψαμε και προσευχηθήκαμε για πολλά χρόνια για αυτή την υπέροχη στιγμή! Θα πρέπει να του δοθεί αμέσως χάρη γιατί δεν διέπραξε κανένα έγκλημα. Απλώς αποκάλυψε τα βάρβαρα εγκλήματα της αμερικανικής αυτοκρατορίας!», έγραψε στο X.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ένας άλλος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε περιχαρής και χαιρέτισε τον Ασάνζ σαν «ήρωα μιας ολόκληρης γενιάς». «Τα άσχημα νέα είναι ότι έπρεπε να δηλώσει ένοχος για συνωμοσία για την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας. Πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος ασφαλείας των ΗΠΑ πέτυχε να ποινικοποιήσει τη δημοσιογραφία και να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του παγκοσμίως σε ξένους πολίτες», έγραψε ο Κένεντι στο X. «Ο Τζούλιαν έπρεπε να τα καταφέρει. Έχει καρδιακά προβλήματα και θα είχε πεθάνει στη φυλακή. Αλλά το κράτος ασφαλείας έχει επιβάλει ένα τρομακτικό προηγούμενο και έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στήσουν ένα μνημείο για τον Ασάνζ στην Ουάσιγκτον ως ένα μάθημα για το αμερικανικό κοινό σχετικά με τη σημασία της ελευθερίας του λόγου», πρόσθεσε σε νεότερη ανάρτησή του.

Η Τούλσι Γκάμπαρντ, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγραψε στο X, «Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, αλλά τελικά, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος».

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, Αμερικανός δημοσιογράφος και ιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Intercept, δήλωσε ότι είναι «εξοργιστικό» το γεγονός ότι ο Ασάνζ κρατήθηκε για σχεδόν 15 χρόνια και αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ενοχή του, παρά το γεγονός ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα. «Αλλά σε ανθρώπινο και προσωπικό επίπεδο, είναι όμορφο να τον βλέπεις να βγαίνει από τη φυλακή ελεύθερος και τελικά να φεύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο Άαρον Μάτε, δημοσιογράφος στο The Grayzone news, είπε ότι η ελευθερία του Ασάνζ είναι μια «σπάνια νίκη για την ανθρωπότητα». «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον πλανήτη, ο Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψε τα κρατικά εγκλήματα και την εξαπάτηση για την απόκρυψή τους από το κοινό. Η δίωξη και τα βασανιστήριά του αποκάλυψαν την απειλή που βλέπει η κρατική εξουσία σε έναν ενημερωμένο πολίτη», έγραψε στο X.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα