ΑΘΗΝΑ
00:24
|
29.09.2024
Η απόφαση για την αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας είναι άμεση. Στην επίσημη ανακοίνωση του Δ.Σ. γίνεται αναφορά στη δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Το τελευταίο ημερήσιο πρωτοσέλιδο της Αυγής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην άμεση αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας Η Αυγή από αύριο, 26 Ιουνίου 2024 προχωρά, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν ήδη ενημερωθεί οι εργαζόμενοι από τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη αλλά και το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και πως οι δημοσιογράφοι της καθημερινής έκδοσης θα διοχετεύουν τα ρεπορτάζ τους στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του προσωπικού της εφημερίδας κάλεσαν άμεσα σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους απόψε στις 19.00, επισημαίνοντας:

«Μόλις μας ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, κλείνει από ΑΥΡΙΟ (σ.σ. Τετάρτη 26/6) το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ. Ως εκ τούτου, καλούμε συνέλευση σήμερα στις 7μμ στα γραφεία της εφημερίδας, προκειμένου να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίδραση. Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν.

Η απόφαση των εργαζομένων για απεργία

Μετά τη γενική συνέλευση αποφάσισαν απεργία αύριο, 26 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν απόψε σε μία πρώτη απόφαση για την περαιτέρω στάση τους μπροστά στην απόφαση του Δ.Σ. της εφημερίδας Η Αυγή να αναστείλει άμεσα την ημερήσια έκδοσή της πήραν απόψε σε έκτακτη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του ιστορικού εντύπου της Αριστεράς.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μαρίας Αντωνιάδου, και εκπροσώπων της ΠΟΕΣΥ, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Η Αυγή»  αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ιστοσελίδα της Αυγής, από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

Ανακοίνωση των εργαζομένων για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ

«Ξαφνικός θάνατος»

«Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ.

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διά μέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

Η απόφαση δε θορύβησε μόνο τους εργαζόμενους μολονότι έχει αποφασιστεί η συνέχιση της ηλεκτρονικής μορφής της εφημερίδας και η κυριακάτικη έκδοσή της, αλλά και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Ψυχογιός, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Έλενα Ακρίτα, οι οποίοι ζητούν την άμεση σύγκλιση τής με επιστολή που έστειλαν στον Σωκράτη Φάμελλο.

Η επίσημη ανακοίνωση για την αναστολή έκδοσης

Την αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας Η Αυγή επιβεβαίωσε επίσημη ανακοίνωση του Δ.Σ. του εντύπου όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης στο avgi.gr.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο λόγος που οδήγησε στην αναστολή του ημερήσιου φύλλου είναι καθαρά οικονομικός καθώς το Δ.Σ. επικαλείται θέματα «οικονομικού εξορθολογισμού» και «δυσχερούς οικονομικής κατάστασης» της εν λόγω εταιρίας.

Αναφέρει επίσης πως εδώ και χρόνια οι πωλήσεις της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας περιορίζονταν πανελλαδικά στα 750 φύλλα ημερησίως.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δ.Σ. της εφημερίδας Η Αυγή έχει ως ακολούθως:

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο  τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 25/06/2024»

Η εξέλιξη ανοίγει συνολικά την κουβέντα και τις διεργασίες για όλα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τον ασκό Αιόλου ραγδαίων εξελίξεων στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα