ΑΘΗΝΑ
12:06
|
22.11.2024
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ως χώρα που προωθεί την ειρήνη και ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών τήρησε στάση αρχών στο Μεσανατολικό».
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιορδανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τυχόν επέκταση των εχθροπραξιών στη Γάζα θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία δήλωσε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντώντας τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν οι δραματικές εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιορδανίας

Ο Γεραπετρίτης ανέφερε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει  άλλη καθυστέρηση και να αναληφθεί από κοινού δράση για να σταματήσει «βιώσιμα, οριστικά» ο εφιάλτης στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ως χώρα που προωθεί την ειρήνη και ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών τήρησε στάση αρχών στο Μεσανατολικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γεραπετρίτης και προσέθεσε: «Είναι καθολική απαίτηση, της Ευρώπης αλλά και του κόσμου ολόκληρου, να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης». «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ένα σαφές και βιώσιμο όραμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ».

Κατά τα λοιπά ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα αιρετού μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026».

«Δεσμεύομαι να εργαστούμε συστηματικά για να αποκαταστήσουμε το αληθινό νόημα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή χρήσης βίας. Η ανθρωπότητα δεν αντέχει περαιτέρω διχασμό. Το μήνυμά μας για δημοκρατία, διάλογο και διπλωματία θα πρέπει να πρυτανεύσει» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που υπέβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

  • Να υποδεχτούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το τέλος του πολέμου, παιδιά από τη Γάζα που είναι είτε τραυματισμένα, είτε σε κατάσταση έλλειψης βιοτικών αγαθών.
  • Δεύτερον, από κοινού με τους ομολόγους του από τη Δανία και την Πορτογαλία, την παροχή τεχνικής βοήθειας για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.
  • Τρίτον, τη συγκρότηση task force αποτελούμενης από υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και αραβικών κρατών με διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή, όπως κατεξοχήν είναι η Ιορδανία, ώστε να συντονιστούν οι πολύπλευρες προσπάθειες που λαμβάνουν σήμερα χώρα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

  Ερωτηθείς για την κοινή πρόταση με τη Δανία και την Πορτογαλία επισήμανε πως αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να υπάρξει μία ενίσχυση και θωράκιση σε ό,τι αφορά τους κανόνες καλής νομοθέτησης, λογοδοσίας, τους κανόνες διαφάνειας.

«Η επόμενη μέρα καταλαμβάνει αφενός την εδραίωση των θεσμών στην ευρύτερη περιοχή στην Παλαιστίνη, όπως επίσης και την επιχείρηση ανοικοδόμησης σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως έχει επέλθει μια πολύ μεγάλη καταστροφή στις βασικές υποδομές και δίκτυα, άρα «θα πρέπει ήδη να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας για να υπάρχουν συνθήκες, οι οποίες θα είναι βιώσιμες για τον λαό της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στις εστίες τους». Και κατέληξε:

«Διότι ο κίνδυνος που πάντοτε υπάρχει είναι ότι ακριβώς λόγω της έλλειψης βιοτικών αγαθών και της έλλειψης των πολύ κρίσιμων υποδομών που είναι αναγκαίες για τη διαβίωση των ανθρώπων, να αναγκαστούν να εκπατριστούν οι Παλαιστίνιοι».

Η συνάντηση του Ιορδανού ΥΠΕΞ με τον Κ.Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογραμμίστηκαν οι κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα μιας επέκτασης της κρίσης στην περιοχή.

O πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα’ για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα’ για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα’ για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα