ΑΘΗΝΑ
17:29
|
06.10.2024
Οι αρχηγοί 6 μεγάλων χωρών της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τους επόμενους ηγέτες βασικών θεσμικών οργάνων.
Ευρωκοινοβούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να εγκρίνει τους επόμενους ηγέτες των τριών κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητήσει τις μείζονες παγκόσμιες προκλήσεις.

Όπως δήλωσε ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στα μέλη του:

Αυτή θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο μια ουσιαστική ατζέντα όσο και κρίσιμες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την πορεία μας προς τα εμπρός.

Επιπλέον πρόσθεσε πως:

Μεταξύ αυτών των αποφάσεων, τρεις ξεχωρίζουν ιδιαίτερα: πρώτον, θα υιοθετήσουμε τη στρατηγική ατζέντα. Πιστό στο ρόλο του βάσει των Συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πλαισιώσει τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και θα καθορίσει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθοδηγώντας έτσι τις εργασίες του επόμενου θεσμικού κύκλου. Δεύτερον, θα καθορίσουμε την πορεία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και, τρίτον, θα συμφωνήσουμε για τους θεσμικούς διορισμούς.

Επίσης σε ανακοίνωση στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως:

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συνολική υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, ιδίως τη στρατιωτική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογήσει τα κράτη μέλη σχετικά με πυρομαχικά και πυραύλους και τη στήριξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.

Όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης, το Συμβούλιο θα επαναλάβει την έκκλησή του για την πλήρη εφαρμογή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που περιλαμβάνεται στην απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για τον σεβασμό και την εφαρμογή των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΠΔ) όσον αφορά το Ισραήλ.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επαναλάβουν επίσης την έκκλησή τους για την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της, καθώς και τη δέσμευσή τους για βιώσιμη ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών.

Θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την αύξηση της συνολικής αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της Ε.Ε. και την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητάς της, καθώς και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico ανέφερε ότι οι έξι ηγέτες της Ε.Ε. που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Όρμπαν: Αν συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, θα μεταφέρουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα