ΑΘΗΝΑ
15:17
|
05.10.2024
Οι Ελ-Σίσι και αλ Άσαντ συζήτησαν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τους «κίνδυνους» από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi δίνει ομιλία στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ συζήτησαν το Σάββατο για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα που συνεχίζεται για περίπου εννέα μήνες και τους «κίνδυνους» από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σε ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Σίσι έλαβε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι δύο ηγέτες «ανταλλάξαν απόψεις για τους κινδύνους κλιμάκωσης στην περιοχή και τόνισαν τη ζωτική αναγκαιότητα να αποτραπεί η διεύρυνση της ζώνης σύγκρουσης και να διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Επανέλαβαν «την απόλυτη απόρριψη των προσπαθειών ρευστοποίησης του παλαιστινιακού ζητήματος ή εκτόπισης των Παλαιστινίων».

Ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες των αδελφών Παλαιστινίων, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της λύσης των δύο κρατών και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ, αψηφώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, έχει αντιμετωπίσει διεθνή καταδίκη εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης του στη Γάζα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κυρίως γυναίκες και παιδιά και περισσότεροι από 87.700 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας έχουν μετατραπεί σε ερείπια εν μέσω ενός παραλυτικού αποκλεισμού τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, του οποίου η τελευταία απόφαση το διέταξε να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από τον πόλεμο πριν την εισβολή της στις 6 Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BRICS: Επίσημα αίτηση-μέλους η Συρία

Ο Λίβανος ζητά διπλωματική βοήθεια από τη Μόσχα για επίλυση της κλιμάκωσης

Μητσοτάκης-Δένδιας: Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Οι πύραυλοι του Ιράν δεν συνέτριψαν μόνο αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα