ΑΘΗΝΑ
12:23
|
06.10.2024
Πώς είδαν οι σκιτσογράφοι την ιστορική νίκη της αριστεράς με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία;
Ο Ιταλός Paolo Lombardi για την ήττα της Λεπέν και του Μπαρντελά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» ήρθε τρίτη.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. 

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου- όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών και της ιστορικής ανατροπής κάνουν τα σκίτσα που επιλέξαμε για σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου:

Για τη Λεπέν και τον Μπαρντελά, του Paolo Lombardi (Ιταλία)

Ο διακόπτης άναψε στην Αριστερά, του José Alberto Rodríguez Avila (Κούβα)

Η εβδομάδα του Μακρόν, του Becs (Αργεντινή)

Το Hotel Matignon είναι το Μαξίμου της Γαλλίας και ο Ζορτνάν Μπαρντελά δεν θα μπει μέσα, της SWAHA (Γαλλία)

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Carlos Latuff (Βραζιλία)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή, ώρα… μηδέν

Ο κόσμος σήμερα…

Η Αντίσταση… μετά τον Νασράλα

Παλαιστίνη-Λίβανος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα