ΑΘΗΝΑ
05:01
|
20.09.2024
Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την γερμανική αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαιρέτησε την εξαγγελθείσα ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια της χώρας».

Η συμφωνία – η οποία δημοσιοποιήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον – θα δει την ανάπτυξη ποικίλων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων,  συμπεριλαμβανομένων SM-6, Tomahawk και υπερηχητικών όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτά που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, από το 2026 και μετά.

«Ασχολούμαστε εδώ και καιρό με το ερώτημα πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα αποτρεπτικό μέσο που να διασφαλίζει το έδαφος της συμμαχίας μας, αλλά και τη Γερμανία, με συμβατικά όπλα», δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

«Αυτή η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη για οποιονδήποτε ασχολείται με τις πολιτικές ασφάλειας και ειρήνης», πρόσθεσε.

Από μεριά του, το Κρεμλίνο επέκρινε την απόφαση, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Γερμανίας αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή από μεριάς του ΝΑΤΟ που θα απαιτούσε «απαντητικά μέτρα» από την Ρωσία.

Ο Νιλς Σμιτ, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, δήλωσε στο Reuters «αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποτροπή της Ρωσίας». Οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί επίσης υποστήριξαν την κίνηση.

Ωστόσο, το κόμμα των Πρασίνων διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά για την απόφαση και ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό που είχε συμφωνηθεί, ύστερα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Το ακροδεξιό AfD, που αντιτίθεται στις γερμανικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, σχολίασε την νέα συμφωνία, προειδοποιώντας πως οι αμερικανικοί πύραυλοι στο έδαφος της χώρας θα κάνουν «τη Γερμανία στόχο»,

«Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ενεργεί προς το συμφέρον της Γερμανίας», δήλωσε ο ηγέτης του AfD Τίνο Χρουπάλα. «Επιτρέπει να βλάπτονται μόνιμα οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία και επανερχόμαστε στο μοτίβο μιας σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής-Δύσης».

Το αριστερό κόμμα Die Linke χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά προβληματική» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με το πρόσχημα της αποτροπής μιας υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία ηγείται του νέου κεντροαριστερού κόμματος «Για την Λογική και την Δικαιοσύνη» (BSW), το οποίο επίσης αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, χαρακτήρισε την συμφωνία «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα