ΑΘΗΝΑ
10:33
|
18.10.2024
Η νέα βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται πολλές αλλαγές. Στην πράξη θα φανεί τι από όλα αυτά θα γίνει πραγματικότητα και τι θα μείνει στα χαρτιά.
Βουλή των Λόρδων, Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στην διαχείριση της οικονομίας, νέο «συμβόλαιο» με τους εργαζόμενους, επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, κρατικές επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια, μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας αλλά και πάταξη της εγκληματικότητας και των αντικοινωνικών συμπεριφορών ανήγγειλε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος Γ’, δημοσιοποιώντας τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης του (Εργατικού) νέου πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Στη διάρκεια της 13λεπτης ομιλίας του Βασιλιά Καρόλου Γ από το θρόνο του στη Βουλή των Λόρδων ανακοινώθηκαν τουλάχιστον 40 νομοσχέδια που προωθεί η νέα κυβέρνηση σε πλειάδα τομέων της οικονομίας, της ενέργειας, της κοινωνικής πολιτικής, των μεταφορών, της ασφάλειας, των κρατικών επενδύσεων αλλά και θεσμικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την πιθανή κατάργηση του κληρονομικού δικαιώματος ανάδειξης μελών στη Βουλή των Λόρδων.

Με την μεγάλη επισημότητα που προβλέπει το πρωτόκολλο εδώ και αιώνες, ο βασιλιάς Κάρολος Γ παρουσίασε την ατζέντα της νέας κυβέρνησης δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούν «την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και ευκαιρίες για όλους» με επίκεντρο την «οικονομική σταθερότητα».

Προωθείται ο έλεγχος όλων των σημαντικών αποφάσεων για την βρετανική οικονομία από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ταμείο Εθνικού Πλούτου…και κλασική εξωτερική πολιτική

Ιδρύεται «Ταμείο Εθνικού Πλούτου», Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής και η νέα κρατική εταιρεία «Great British Energy» με στόχο επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Στάρμερ επιβεβαίωσε την «ακλόνητη δέσμευση στο ΝΑΤΟ» και τη διατήρηση ικανών ενόπλων δυνάμεων και αποτρεπτικού πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος. Έγινε αναφορά στην Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας και μιας λύσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση βελτίωσης των εμπορικών, επενδυτικών αλλά και αμυντικών σχέσεων με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο προκάτοχός του, Ρίσι Σούνακ, σήμερα στη Βουλή

Μέτρα στεγαστικής κρίσης και επανεθνικοποίηση σιδηρόδρομων

Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται διευκόλυνση της χορήγησης οικοδομικών αδειών σε μία προσπάθεια τόνωσης της βρετανικής οικονομίας με ώθηση του κατασκευαστικού κλάδου και μείωση της έντονης στεγαστικής κρίσης που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος κυρίως νεαρών Βρετανών.

Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει «νέο συμβόλαιο» με τους εργαζόμενους ώστε να εξασφαλιστεί η «ενίσχυση» των δικαιωμάτων τους.

Ανακοινώθηκε πως θα επιχειρηθεί η αποκέντρωση των εξουσιών σε επίπεδο μητροπολιτικών δήμων της Αγγλίας ενώ δρομολογείται η επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, έπειτα από την καταφανή επιδείνωση των υπηρεσιών που επέφερε η ιδιωτικοποίηση του δικτύου σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Μελετάται η χορήγηση μεγαλύτερων εξουσιών στην αστυνομία στο όνομα πάταξης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη προστασία στους ενοικιαστές ακινήτων ενώ προωθείται νομοσχέδιο που για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας με προτεραιότητα στη μείωση του μεγάλου χρόνου αναμονής για ασθενείς.

Επίσης, διατηρείται η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ για σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού και ατμίσματος και μέτρα κατά των ανθυγιεινών τροφίμων.

Θεσμικοί αναχρονισμοί…

Στα σκαριά είναι και νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, με επιβολή περιορισμών στο ποιος μπορεί να είναι μέλος. Θεωρείται πως είναι ισχυρό το ενδεχόμενο κατάργησης της αναχρονιστικής κληρονομικότητας του δικαιώματος.

Η χρυσή άμαξα του βασιλιά Καρόλου Γ΄

Βεβαίως αυτός δεν είναι ο μόνος αναχρονιστικός θεσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγάλο ζήτημα είναι η διατήρηση της μοναρχίας και των προκλητικών προνομίων που διατηρεί. Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρατηρούσαν, για παράδειγμα, ορισμένοι πως ο βασιλιάς Κάρολος έφθασε στο Λονδίνο με τη χρυσή του άμαξα, φορώντας χρυσό στέμμα με αμύθητης αξίας πετράδια (που εκτιμάται σε πάνω από 4 δις. στερλίνες) και κάθισε στον χρυσό θρόνο του ενώ σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στη φτώχεια…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το γραφείο Κασσελάκη ρωτά τον ΣΥΡΙΖΑ για το Συνέδριο

Ο αβάσταχτος κρετινισμός του αντί-λαϊκισμού της αστικής τάξης

ΣΥΡΙΖΑ: Πεθαίνοντας ως γραφειοκρατία

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα