ΑΘΗΝΑ
06:33
|
18.10.2024
Νωρίτερα, η Γερμανίδα πολιτικός υποσχέθηκε τη δημιουργία μιας «αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ακόμη πενταετή θητεία στην προεδρία της Κομισιόν εξασφάλισε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λαμβάνοντας 401 ψήφους, κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τους 720 ευρωβουλευτές, οι 284 ψήφισαν κατά και άλλοι 15 απείχαν, δίνοντας στην φον ντερ Λάιεν περισσότερες από της 361 ψήφους που χρειαζόταν κατ’ ελάχιστον για να επανεκλεγεί. Κατά την διαδικασία, υπήρξαν και 7 άκυρες ψήφοι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Γερμανίδα πολιτικός προχώρησε σε ευχαριστήρια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δηλώνει «ευγνώμων για την εμπιστοσύνη» που της έδειξαν οι ευρωβουλευτές, με την ψήφο τους.

«Πέντε χρόνια ακόμα. Δεν μπορώ να αρχίσω να εκφράζω πόσο ευγνώμων είμαι για την εμπιστοσύνη όλων των ευρωβουλευτών που με ψήφισαν», ανέφερε στο X.

Πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε εκ νέου το πρόγραμμά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ειδικότερα, υποσχέθηκε τη δημιουργία μιας «αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης», με την υλοποίηση έργων στους τομείς της αεροπορικής και κυβερνοάμυνας, την επόμενη πενταετία.

«Τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της,  πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της (ευρωπαϊκής) ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε.

Η επανεκλογή της φον νερ Λάιεν ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά την οποία η απόφαση του οργάνου υπό την προεδρία της, να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού, περιέχει «παρατυπίες».

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη προς την φον νερ Λάιεν

Συγχαρητήρια για τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν, έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα